Míšánek tvaroh a  Oveska z Kunína vládnou inovacím!

Míšánek tvaroh a Oveska z Kunína vládnou inovacím!

15.09.2021 Jana Čiháková

Nejlepší inovací mezi potravinami letos prošel Míšánek tvaroh od Unileveru. Jde o zmenšenou dětskou variantu výrobku bez kakaové polevy, přidaných barviva a aromat. Dnes to novinářům sdělili zástupci Potravinářské komory na tiskové konferenci, která se zabývala snahou o zlepšování výživových hodnot v prodávaných potravinách.

Ocenění získal také výrobek Oveska od Mlékárny Kunín, za inovativní propojení celých ovesných zrn v mléce, snížení obsahu cukrů a zároveň zvýšení obsahu vlákniny díky přídavku inulinu. Jana Ovčáčková, ředitelka kvality společnosti Lactalis CZ, pod kterou Kunín spadá, řekla, že snižovat obsah cukru v mléčných výrobcích není jednoduché, jen samotné mléko má pět procent cukru.

Hodnotitelská komise ocenila také Šunku nejvyšší jakosti od Maso uzeniny Písek za snížení obsahu soli na 1,8 gramu na 100 gramů výrobku. "Průměrný obsah soli v podobných výrobcích je 2,5 gramu na 100 gramů," řekl novinářům výrobní ředitel společnosti Robert Štěpán. Podle něj se podařilo udržet trvanlivost výrobku i přes snížení obsahu soli.

Další ocenění získaly Super dortík s malinami od Emco, pečivo Déčko od Ireks Enzyma, Párky dědy Pilčíka ze společnosti Řeznictví H+H a chléb Sprint od Zeelandie. V kategorii Bezpečnost a kvalita potravin pro malé podniky získal cenu Kitl Sytob Růžový květ, v kategorii pro střední a velké podniky Míša tvarohový Mls od Olmy. V kategorii Potraviny pro zvláštní výživu ve skupině mikropodnik a malý podnik získal cenu MUFFin od výrobce Adveni medical, ve skupině větších podniků Bezlepkový Konzumák od Ireks Enzyma.

Dlouhodobě jsou producenti tlačeni k tomu, aby snižovali ve svých výrobcích obsah cukru, soli či některých typů mastných kyselin. Potravináři si stěžují, že nemohou kvůli evropské legislativě informovat o malých postupných změnách, například snížení soli o dvě procenta, na obalech. O těchto pokrocích můžou psát až ve chvíli, kdy je snižování cukru nebo soli o mezi 25 a 30 procenty. Pokud se složení výrobku skokově změní, však zákazníci podle potravinářů často výrobek přestanou kupovat.

Zdroj ČTK, foto shutterstock a archiv


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.