26.11.2020 Jana Čiháková
Místní farmáři dokončili v Nepomuku zážitkový Pivní hotel s lázněmi. Podobné ubytovací zařízení, kde si mohou hosté na všech pokojích sami čepovat místní pivo, je podle dostupných informací pouze v americkém Ohiu. ČTK to dnes řekl ředitel hotelu Radovan Sochor mladší, který je také šéfem dva roky fungujícího pivovaru Zlatá kráva umístěného ve sklepích hotelu.
Pivní hotel za zhruba deset milionů korun postavila v budově bývalého pivovaru rodina Sochorových, která hospodaří na 200 hektarech v nedalekém Železném Újezdě. Získal dotaci 45 procent od ministerstva zemědělství na agroturistiku a na rozvoj podnikání. Hotel je dokončený. Oficiální otevření plánují kvůli epidemii 1. února. "Vouchery už se kupují," řekl lázeňský specialista Stanislav Straka, který pracoval v pivních lázních v Plzni a jako masér a fyzioterapeut v Alpách.
"Pivní hotel by měl určitě posílit turistických ruch v našem historickém městě," řekl starosta Nepomuku Jiří Švec (za ANO). Pokud chce někdo podle něj v době koronarize postavit nový hotel v menším městě, je jedinou cestou nabídnout netradiční zážitky.
V hotelu je 14 pokojů, včetně pěti rodinných apartmánů, s "pípami", tedy výčepními zařízeními, z nichž teče ležák Zlatá kráva, produkt farmářů. "Každý pokoj se jmenuje podle našeho piva, například Plnotučná (číslo 12), Tractor IPA (14) a Farm APA (11)," řekl Sochor. Pivní hotel v Ohiu vznikl podle něj před rokem. "V té době už jsme ten náš dokončovali a chtěli jsme v březnu otevírat, ale zastavil nás covid. Takže jsme druzí na světě, ale alespoň první v Evropě," uvedl.
V spodním patře jsou pivní lázně a pivní wellness pro 20 lidí, parní i finská sauna s chmelovým aroma a zážitkové sprchy. "Vše v designu piva a farmařiny," uvedl Sochor. Každá ze čtyř nerezových 300litrových van je pro dvě osoby. "Nepasterizované a nefiltrovaném pivo s kvasnicemi, extraktem chmele a solí bude mít teplotu 36 stupňů," uvedl Straka. V lázních má být v budoucnu i koupel v rašelině.
Hotel i pivovar vznikly v původním pivovaru. Ve stejném bloku, který rodina koupila po roce 2000, otevřela v roce 2002 Švejk restaurant a o čtyři roky později hotel s divadelním sálem, hřištěm a zemědělským muzeem. První zmínka o domě U Zeleného stromu jsou ze 16. století.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.