06.05.2024 Jana Čiháková
Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.
Světové finále barmanské soutěže Mattoni Grand Drink 2024 se konalo v rámci zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech. Na náplavce u hotelu Thermal se o mistrovský titul utkalo 19 špičkových barmanů, někteří byli i z exotických zemí jako Macao nebo Uruguay.
Barmani měli za úkol do šesti minut namíchat originální nealkoholický koktejl, jenž musí být snadno připravitelný a splňovat kritéria zdravého a moderního nízkoenergetického drinku. Součástí každého nápoje je minerální voda Mattoni, která se stáčí nedaleko Karlových Varů. Vítězný drink obsahuje také netradiční ingredience, jako je fresh z trávy a libeček. "Barmanských soutěží se účastním už 15 let, a když jsem připravoval tenhle koktejl, manželka mi řekla, že jí konečně jeden drink ode mě chutná," řekl čerstvý mistr světa. Na druhém místě skončil Laur Ihermann z Estonska a "bronz" si ze světového klání odnesl Matthew Ayrey ze Švýcarska.
Vítěze vybírala odborná porota složená z prezidentů jednotlivých členských států Mezinárodní barmanské asociace (IBA) pod vedením ředitele soutěže a hlavního komisaře Radka Poláčka. Při hodnocení kladla důraz hlavně na chuťovou harmonii, atraktivnost vzhledu a inovaci koktejlu. "Letošní ročník soutěže potvrdil aktuální trend v oblasti nealkoholických koktejlů, a tím je minimalismus. Soutěžící často používali jednoduché a čisté produkty a díky tomu bylo v soutěži asi rekordní množství čirých nebo jen lehce zabarvených koktejlů. Zároveň se začaly objevovat také velmi inovativní ingredience, které drinkům dodaly opravdu netradiční chutě," řekl prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský. Dodal, že libeček a fresh z trávy ještě v žádném koktejlu neochutnal.
Nealkoholické drinky se stávají v gastronomii stále větším trendem. Mattoni, která je spoluorganizátorem soutěže, pracuje s profesionálními barmany na jejich tvorbě a propagaci už téměř 30 let. Soutěž Mattoni Grand Drink, na které spolupracuje s Českou i Světovou barmanskou asociací, se za dobu svého konání stala oficiálním mistrovstvím světa.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.