novinky  

Mořská sůl Maldon – oceňována šéfkuchaři i gurmány

Mořská sůl Maldon – oceňována šéfkuchaři i gurmány

03.08.2015 redakce

Šéfkuchaři a gurmáni vědí: není sůl jako sůl. A ti nejvybíravější používají sůl Maldon. Zatímco běžně dostupná sůl je často zrnitá, tvrdá a má lehce nahořklou chuť, mořská sůl značky Maldon je mnohem mírnější a chutnější.

Charakteristické jsou vločky ve tvaru pyramidy, jež jsou velmi tenké, rozplývají se na jazyku a křupou. Zatímco mnoho druhů solí je ošetřeno látkami proti spékání, v mořské soli Maldon naleznete pouze čisté stopové prvky z mořské vody. Nejčastější použití je již na hotový pokrm, neboť ho efektivně ozdobí. Tato výjimečná sůl je vyráběna firmou Maldon Sea Salt Company v Anglii, klasickou metodou ověřenou po generace, a to již od roku 1882.

Dlouhá a zajímavá historie už od r. 1882

Město Maldon v Essexu bylo srdcem produkce mořské soli už v dobách středověku, podle legendy i v době starověkého Říma. Není divu – lokalita omývaná přílivem má příznivé klima s nízkou srážlivostí, čímž je zaručena optimální slanost vody. Společně s ruční výrobou cizelovanou během staletí tak má sůl Maldon nezaměnitelnou strukturu a chuť.

Maldon

Značka Maldon už od samotných počátků budila pozornost. Během pár let od vzniku se dostala do nabídky obchodního domu Harrods v Londýně. V polovině minulého století byla exportována do Švédska, země znalců soli, v roce 2000 ji jako první známá šéfkuchařka doporučila ve své knize Delia Smith a zapříčinila vyprodání zásob. Sůl se stala populární po celém světě, čemuž pomohlo i to, že ji používají i slavní kuchařští mágové Jamie Oliver, Gordon Ramsay nebo Nigella Lawson. Oficiální uznání se soli Maldon dostalo v roce 2012, kdy se stala oficiálním dodavatelem mořské soli pro britskou královskou rodinu.

image

Kromě čisté soli Maldon vyrábí i gurmánskou sůl s uzenou příchutí získanou uzením na kouři z bukového dřeva. Ta se hodí na dochucení minutkových mas, ryb či grilované zeleniny. Ještě více tuto sůl oceníte na již hotovém pokrmu.

Kde je k dostání?

Výhradním dovozcem soli Maldon je společnost Chocolatier Cipollini s.r.o. (www.cipollini.cz), na jejímž e-shopu ji můžete objednávat a zakoupíte ji také ve vybraných supermarketech a hypermarketech (Globus, Tesco, MAKRO atd.). Běžná cena se pohybuje okolo 115 Kč za balení 250 g, větší 1,5 kg balení za 580 Kč. Uzená sůl v 125 g balení je za 110 Kč.

 


Mohlo by vás zajímat

Na trhu je nový "červený chléb" s antioxidačními účinky

30.06.2017 | V pekárnách se od letošního května objevil nový a pro zdraví příznivý druh chleba. Přezdívá se mu Karkulka podle jeho načervenalé barvy a je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice. Díky ní má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnské Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.

Chléb Vegipan, novinka kterou si zamilujete!

24.05.2018 | Vláčný chléb Vegipan je speciální chléb vyrobený bez použití droždí, laktózy a živočišných složek, což ocení hlavně vegani.

Zahřejte se horkým nápojem od Madety

19.12.2016 | Začala nám zima, venku už opravdu přituhuje a člověk je rád, když se zahřeje. A co si budeme povídat, ideální je zahřát se z venku i zevnitř.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.