24.08.2010 Aleš Povr
Letní období láká ochutnat mořské speciality tak, jak je připravují kuchaři v přímořských zemích – na grilu. S grilovacími kokosovými briketami dokážete také na vašem grilu snadno připravit báječné mořské pochoutky, jako jsou krevety, kalamáry, chobotnice, mušle a další. Svými vlastnostmi se brikety z lisovaných zuhelnatělých kokosových slupek staly velmi oblíbené v zemích ležících u Středozemního moře. Následně se brikety původem z Asie začaly ve větší míře dovážet i dále na evropský kontinent. V Čechách jsou kokosové grilovací brikety dostupné pod značkou KOBRI. Vyzkoušejte tipy na grilování od šéfkuchaře Tomáše Levého a také dva recepty na výborné grilované krevety.
Připomenout si kulinářské zážitky z dovolené nebo jen ozvláštnit letní domácí jídelníček je možné s pokrmy z mořských plodů. Kalamáry, chobotnice, krevety či mušle vyžadují rychlou a přitom důkladnou tepelnou úpravu. K dosažení dostatečné teploty doporučují odborníci tepelnou úpravu grilováním. Potvrzuje to také fakt, že grily najdete téměř v každé restauraci v přímořských letoviscích, kde s velkým úspěchem používají kokosové grilovací brikety. Ty se vyrábějí v Asii tradičním způsobem lisováním zuhelnatělých slupek kokosových ořechů a díky svým výjimečným vlastnostem se začaly dovážet z Asie také do Evropy. Tyto brikety vynikají především delší dobou žhnutí oproti běžným grilovacím prostředkům a mají i další pozitivní vlastnosti. Při grilování mořských plodů zvláště oceníme vysoký a stálý žár, který je vhodný při přípravě krevet, navíc kokosové brikety neovlivňují chuť darů moře.
„Grilované mořské plody k nám přišly z jižních zemí, jako např. Francie. Dary moře si stále více žádají i hosté v českých restauracích, díky kokosovým briketám jim můžeme nabídnout opravdu skvělou pochoutku,“ říká Tomáš Levý, který je šéfkuchařem v pražské restauraci Infinity.
1.) Pečlivě vybírejte suroviny, důležitá je jejich čerstvost. Nakupujte ve specializovaných obchodech nebo velkoobchodech, kde je zaručena kvalita prodávaného. Při výběru se řiďte také čichem, neboť mořské plody nesmí zapáchat!
2.) Pozor na potravinové alergie! Mořské plody mohou u některých citlivých osob vyvolat alergické projevy.
3.) Mořské plody nevyžadují přílišné kořenění, které by jen zastřelo jejich vlastní chuť. Ideální je směs čerstvých bylinek, česneku a olivového oleje.
4.) Lze použít také marinádu – viz recept níže.
5.) Grilujte na rozžhavených briketách zprudka a co nejrychleji podle druhu masa.
6.) Chobotnice je lepší předem minimálně hodinu předvařit a poté grilovat jen velmi krátce, aby maso neztratilo křehkost.
7.) Ke grilování používejte speciální grilovací koše. Pokud je nemáte, lze je nahradit běžně dostupnými hliníkovými grilovacími tácky.
8.) Dbejte také na výběr vhodné, spíše lehčí přílohy. Ideální jsou např. saláty ze syrové zeleniny a čerstvé pečivo.
Jednoduchá marináda:
Jednoduchá marináda dodá krevetám chuť, kterou si zamilujete.
Ingredience:
Postup:
Do velké mísy dejte olivový olej, česnek, rajčatové pyré, vinný ocet, bazalku, sůl a pepř. Přidejte krevety a dobře promíchejte. Zakryjte mísu a nechte půl hodiny až hodinu v chladu. Během této doby jednou či dvakrát promíchejte, aby se krevety pokryly marinádou.
Gril rozehřejte na střední teplotu. Krevety napíchejte na špíz.
Krevety grilujte 2-3 minuty z každé strany, dokud nedostanou krásnou barvu.
Ingredience:
Postup:
Do mísy nalijte studenou vodu, přidejte cukr a sůl, pořádně rozmíchejte. Vložte krevety a nechte v chladu 30 minut.
Smíchejte oregano, uzenou papriku, tymián, chilli a lžičku soli ve velké míse. Vložte okapané krevety a zakapejte olivovým olejem. Řádně promíchejte, aby se koření dostalo ke všem krevetám. Nechce odpočinout na 15 minut.
V malém rendlíku rozpusťte máslo, jakmile začne syčet, přidejte třený česnek a vypněte sporák. Dobře rozmíchejte. Nejsnazší je připravit krevety v grilovacím koši nebo je lze připravovat jako špízy.
Grilujte krevety na grilu rozpáleném na vysokou teplotu, dokud nejsou pěkně růžové.
Podávejte s dobrým pečivem a česnekovým máslem.
28.07.2014 | Strava nás ovlivňuje víc, než si myslíme. Je například vědecky podloženo, že ovlivňuje tzv. biologický věk – že díky ní naše tělo rychleji stárne či naopak zůstává mladé. A jak tedy jíst správně?
10.03.2014 | Proč je jídlo módní? A víte, co jíte?
21.03.2014 | Nejlepší návod, jak na jaře restartovat své tělo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.