26.04.2019 Jana Čiháková
Dieta bohatá na proteiny sice vede ke snížení hmotnosti, ale urychluje stárnutí a vznik s ním spojených nemocí. Ani příliš mnoho sacharidů a cukrů nedělá dobře. Jak tedy jíst, abyste byliu fit i v pokročilém věku?
Níže uvedené zásady pomáhají bojovat proti aktivaci genů zodpovědných za stárnutí, píše italský deník Corriere della Sera. Stravu dlouhověkosti, kterou uvádíme a která je jednou z mnohých, sestavil profesor Valter Longo a doktorka Romina Inès Cervigniová, bioložka z jeho nadace.
Jezte ryby, ale vyhýbejte se těm, které v sobě mají vyšší obsah rtuti. Je třeba jíst méně proteinů, ale v dostačujícím množství: každý den zhruba 0,7 až 0,8 gramů na jeden kilogram tělesné váhy. Po pětašedesátce či sedmdesátce mírně tento přísun proteinů zvyšujte tak, abyste nepřicházeli o svalovou hmotu.
Například muž vážící 70 kilogramů by měl denně zkonzumovat asi 56 gramů proteinů obsažených ve dvou porcích masa o 90 gramech nebo dvě porce ryby o 100 gramech. Na internetu jsou četné kalkulačky pro výpočet správného množství proteinů, které je vhodné denně sníst.
Omezte co nejvíce příjem nasycených tuků přítomných například v tlustém mase, smažených jídlech, másle, margarínu, plnotučném mléce, tučných sýrech, sádlu, smetaně, vejcích, uzeninách či vnitřnostech.
Naopak jezte nenasycené tuky obsažené například v extra panenském olivovém oleji, suchém ovoci a rybách, ale také v ořeších, slunečnicových semínkách či v sojovém a lněném oleji.
Snažte se omezit sladké colové nápoje a sladkosti. Vsaďte raději na ochucenou vodu citronem nebo čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. A až vá s bude honit mlsná, dejte si raději kvalitní bílý jogurt s ořechy a medem nebo ovocný salát.
Zvyšte naopak konzumaci složených sacharidů, výrobků z celozrnné mouky, například těstovin či chleba, brambor či celozrnné rýže. Přijímejte dostatečné množství vitamínů a složených sacharidů, které jsou potravou pro mozek.
Jezte pravidelně v menších porcích vícekrát denně. Snažte se přitom konzumovat lehce stravitelné pokrmy a mezi nimi si nechte dostatečný rozestup pro zpracování potravy, s jídlem skončete maximálně tři hodiny před spaním.
A ještě jedna rada na závěr. Kontrolujte si váhu, ale také objem v pase: velké břicho může být spojeno s nebezpečím vzniku cukrovky, vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.