19.10.2014 ČTK
Výstava je součástí mezinárodního projektu a poukazuje na nedostatek potravin, plýtváni s nimi i energetickou chudobu spojenou s jejich zpracováním,
Základní světové potraviny, jejich využití a zpracování, představí expozice Museo Mundial - Muzeum světa v pražském Národním zemědělském muzeu. Expozice mimo jiné poprvé v Česku představí několik fotografií z cyklu Hladová planeta - co jí svět od fotografa Petera Menzela. Na příkladu takzvaného biopirátství ukáže, jak nadnárodní firmy vykrádají tradiční znalosti zpracování rostlin. Představí rovněž ukázku spolupráce českých architektů s nepálskou komunitou při stavbě "bambusové školy".
Smyslem mezinárodního projektu je prostřednictvím výstav a muzejních intervencí vyvolat zamyšlení či diskusi nad globálními problémy světa a upozornit na priority světového rozvoje schválené všemi státy OSN v roce 2000. Projekt má využít možnosti podle organizátorů dosud opomíjené spolupráce mezi výstavními institucemi a rozvojovými organizacemi.
04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.
28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.
27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.