09.03.2020 Jana Čiháková
To, že jsou citrony, pomeranče, pomelo nebo mandarinky chemicky ošetřovány, je jediným předpokladem, aby bez známek zkázy přežily transport z dalekých zemí. Opravdu se ale chemie zbavíme pouhým omytím plodu?
Mezi klíčové pěstitele citrusů patří Brazílie, na kterou připadá zhruba čtvrtina veškeré světové produkce. Mezi další významné producenty řadíme Čínu (zejména, jde-li o mandarinky) a USA. Mandarinky, citrony a pomeranče se k nám ale dovážejí i z Itálie, Španělska nebo Portugalska. Samozřejmě platí, že čím delší cestu k nám ovoce musí překonat, tím lépe musí být ošetřeno, aby nedocházelo k jeho znehodnocení. Citrusy jsou proto po sklizni povrchově ošetřovány fungicidy, které zamezí plesnivění a hnilobě, a pesticidy, popřípadě látkami, které hubí roztoče. Kůra je také ošetřena vosky a pryskyřicemi, které zamezují vysychání plodu.
Ošetření před transportem ale není jediné „rande“ citrusů s chemií. Z důvodu zvyšování výnosů a lepších vizuálních vlastností výpěstků se používá chemických sloučenin i v období vegetace. Chemikálie používané během růstu zůstávají přítomny, avšak jejich limity jsou přísně kontrolovány.
Látky, kterými se ovoce ošetřuje, jsou samozřejmě ukotveny v platné legislativě. Používat se smí pouze některé chemikálie a stanoveno je pak i maximální množství. To proto, aby se na náš stůl dostaly prakticky jen plody, které budou obsahovat zanedbatelná rezidua těchto látek, a tedy nebudou znamenat žádné ohrožení našeho zdraví. V případě citrusů jde často o imazalil, thiabendazol anebo o-fenylfenol.
Maximální limity reziduí jsou deklarovány v Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách. Maximální hodnoty výše uvedených látek nesmí překročit 5 mg/kg, a to ani jde-li o tu část ovoce, kterou nekonzumujeme, tedy kůru.
Kupujete-li síťku s citrusy, většinou se na ní dočtete, že plody máte před použitím omýt. Odborníci se však shodují, že omytím v teplé vodě rozhodně rezidua nezlikvidujete, dokonce ani když přistoupíte k minutovému kartáčování, jak se někde můžete dočíst. Omývání ovoce má i tak význam. Minimálně plody zbavíte mechanických nečistot, nečistot, které mohlo ovoce získat během skladování například přímo na prodejně, mikroorganismů aj.
Pokud slupku nadále zpracováváte, například kandujete kůru, používáte ji k pečení zákusků, pečení masa, popřípadě citronem nebo pomerančem ochucujete vodu a budete mít lepší pocit, pakliže bude kůra zcela bez poskvrny, sáhněte po bio produkci.
Abyste koupili citrusy nejen bezpečné, ale také dobré, hleďte i na jejich jakost. U první jakosti by měla kůra na plodu pevně ulpívat (týká se mandarinek a pomerančů), u druhé může být lehce uvolněná. Pravdou ovšem zůstává, že přestože jsou plody druhé jakosti ohodnoceny jako méně kvalitní, někteří nakupující si je záměrně vybírají. Důvodem je snadnější loupání a téměř nezměněná chuť v porovnání s kvalitnějšími plody.
Lehké uvolnění slupky se ale v žádném případě nepovoluje u citrónů a grapefruitů. K uvolňování dochází u citrusů při pokročilé zralosti, kdy se postupně snižuje obsah šťávy v plodu. Lze se s ním proto setkat běžně zejména u mandarinek prodávaných koncem ledna a později.
Při nákupu citrusů platí stejná pravidla jako u ostatních druhů čerstvého ovoce a zeleniny. Prodávané plody nesmějí být poškozené mechanicky ani mrazem, a musí se jevit bez známek hnilobných procesů. Nakupujete-li plody v zimě na venkovních stáncích, není vyloučené poškození již zmiňovaným mrazem. Přestože mnohdy bývají jen lehce namrzlé, vede už tento stav k chuťovým změnám, ovoce je kyselejší, případně nepříjemně nahořklé.
24.07.2024 | Potravinářská komora České republiky (PK ČR) zásadně odmítá aktivitu ministerstva zdravotnictví pro zavedení speciálně daně na slazené nápoje. Ta by se měla řídit množstvím cukru v nápoji. Důvodem pro její zavedení je argument, že sladké nápoje škodí zdraví a vedou k obezitě. Neexistují však důkazy, že by vyšší zdanění slazených nápojů snížilo obezitu.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.