08.03.2012 Ing. Jana Poděbradská
V rámci zdravého životního stylu a touze po štíhlé linie se v našich nákupních košících objevují různé druhy cereálií a müsli. Nejsou však cereálie jako cereálie. O tom, že některé cereálie mohou obsahovat dvakrát až třikrát více energie, ví bohužel jen málokdo.
Většina z cereálií totiž obsahuje velké množství cukru, je smažená na oleji a z nutričního hlediska se pak takové cereálie rovnají například smaženému koblížku s džemem.
Nejspíš jste ani nevěděli, že cereální neznamená celozrnný. Cereální znamená, že je vyrobený z obilovin. Je to tedy pouze jiné slovo pro obiloviny. Z toho pak v podstatě vyplývá, že cereální je tedy i bílé pečivo a koláče. Pojem cereální se tedy nerovná tomu, aby byl výrobek zdravý.
Vybírat bychom měli tedy raději výrobky celozrnné. Aby byl výrobek celozrnný, musí být vyrobený z celozrnné mouky. Celozrnné mouky vznikají rozemletím celého zrna, proto mají vyšší obsah vlákniny, bílkovin, tuku, minerálních látek a vitamínů. Dalším kladem výrobků z celozrnné mouky je také nižší glykemický index, díky kterému nás takové výrobky zasytí na delší dobu.
Proti tomu bílé mouky jsou vyrobeny rozemletím pouze vnitřní části zrna (endospermu). Zde tedy chybí nutričně hodnotné obalové vrstvy. Jednu výhodu však výrobky z bílé mouky mají a to delší trvanlivost, která je daná nižším obsahem tuku a tedy i menším předpokladem ke žluknutí.
Pokud v obchodě sáhnete raději po výrobcích označených jako müsli, měli byste se dobře podívat, zda se jedná o müsli zapékané či křupavé nebo sypané. Zapékané müsli nemá se zdravým životním stylem nic společného. Připravuje se smažením či zapékáním většinou na palmovém oleji. Naproti tomu müsli sypané je připravené tzv. šetrným švýcarským způsobem pražení, při kterém získá také křupavý charakter, ale bez oleje a smažení. Takto připravené müsli je tedy tvou správnou volbou pro všechny, kteří chtějí zhubnout, a není jim cizí zdravý životní styl.
Pokud chceme jíst skutečně zdravé cereálie, měli bychom zvolit směs obyčejných vloček a sušeného ovoce bez jakéhokoli přidaného cukru, melasy či sirupu a především by výrobek neměl být smažený. Nejhorší jsou pak různé plněné polštářky a ochucené cornflakes.
Rozlišovat bychom měli i při nákupu pečiva. Tmavé nutné neznamená, že je celozrnné. Tmavé pečivo může být totiž jen obarvené. Pro jeho krásnou barvu se používá většinou karamel, který z bílého rohlíku zdravější variantu rozhodně neudělá.
Ale ani s cereáliemi a celozrnných pečivem se to nesmí přehánět. Jsou sice zdravější než buchty od maminky, ale jestli zhltneme celou krabici, nedá se pak mluvit o zdravé snídani nebo svačině.
Proč máme jíst celozrnné výrobky?
Vláknina, která je obsažená v celozrnných výrobcích, má nezastupitelný význam nejen pro ty, kteří chtějí zhubnout. Má totiž příznivý vliv na celou řadu nemocí, a to především co se týče nemocí srdce a cév, cukrovky a rakoviny tlustého střeva. Strava bohatá na vlákninu upravuje zažívání a pečuje o naší střevní mikroflóru. Váže na sebe i žlučové kyseliny, kterými je vylučován krom jiného i cholesterol. Během průchodu naším zažívacím traktem na sebe váže také nejrůznější škodliviny a pomáhá tak organismu se jich zbavit.
Avšak jelikož všeho moc škodí, neměli bychom to ani s vlákninou přehánět. Její nadbytek nám totiž může způsobit problém se zažíváním a bránit tak vstřebávání důležitých látek, především vápníku a železa.
24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?
18.08.2014 | Bodlák, jetel, mařinka nebo vratič.Víte o tom, že vypadají dekorativně nejen na louce, ale i na talíři?
05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.