05.04.2012 Ing. Jana Poděbradská
Světem koluje spousta mýtů o tom, jak je pití kávy škodlivé a jak nám může ublížit. Přitom spousta z nás bere kávu nejen jako nápoj, ale spíše jako společenskou událost a máme s ní spojené příjemné chvíle. A v podstatě to vypadá, že nám káva přináší mnohem více pozitiv, tak proč ji zatracovat.
Podívejme se na nejčastější mýty:
To je jeden z nejstarších a nejrozšířenějších mýtů. Dosavadní studie ale nic takového nepotvrdily. Spíše naopak – vypijeme-li několik šálků denně, může to být pro nás prevence proti celé řadě nemocí a navíc káva obsahuje tělu prospěšné antioxidanty. Káva obsahuje dokonce až čtyřikrát více antioxidantů než zelený čaj.
Vědci zjistili, že pijeme-li kávu v přiměřeném množství, nezvyšujeme si tím riziko kardiovaskulárních chorob. Přiměřeným množstvím se rozumí tři až pět šálků denně (přibližně 300 – 400 mg kofeinu). A ani na vysoký krevní tlak nemá kofein tak velký vliv. Na krátkou dobu ho sice může u některých z nás zvýšit, ale není to nějak významné ani dlouhodobé. Výzkumy naopak prokázaly, že organismus zdravého člověka je schopný si během tří až čtyř dnů na účinek kofeinu zvyknout a tolerovat ho.
Z určitých informací prý káva zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře, ale zároveň prý snižuje riziko rakoviny tračníku a tlustého střeva.
Káva byla také zatracována za to, že dráždí žaludek a způsobuje žaludeční vředy. Sice u některých z nás může způsobit překyselení žaludku, ale neexistují žádné důkazy o vyvolání nemocí žaludku nebo zažívacího traktu.
Kofein v kávě je jen mírně diuretický. Studie porovnávající účinky kávy ukázaly, že pití kávy organismus nedehydruje. Po počáteční konzumaci kávy se sice zvyšuje potřeba močení, ta ale již dále při další konzumaci nestoupá.
Častým mýtem je také to, že káva připravená na „turka" je škodlivější než káva připravená jiným způsobem, například espresso. Specialisté zkoumali čtyři druhy: mletou praženou kávu pro přípravu „turecké" kávy, kávu v kapslích, rozpustnou kávu a mletou kávu na přípravu espressa. Dospěli k závěru, že způsob přípravy žádným způsobem neovlivňuje obsah kofeinu ani škodlivin.
Osteoporóza je proces degenerativních změn na kostech, který vzniká na podkladě více faktorů. Samotné pití kávy nám tedy toto onemocnění způsobit nemůže. Bývá to spíše výsledek několika faktorů životního stylu.
Vědci se shodli, že umírněná dávka nevadí. Podle anglických odborníků na výživu je přístupnou dávkou 200 mg denně, podle americké dietetické společnosti pak 300 mg denně. Samozřejmě nic se nemá přehánět, jelikož konzumace kávy v těhotenství ve větším množství může mít negativní vliv na plod.
I když se traduje, že pití kávy negativně působí na zabarvení a kvalitu zubní skloviny, tak odborné studie to vyvracejí. Italští vědci při laboratorních testech narazili na látku, která naopak zabraňuje šíření bakterií napadajících zuby a způsobujících jejich kazivost. Černá káva obsahuje kyselinu nikotinovou a trigonelin, které pomáhají ničit streptokokové mutanty mikrobů. Žloutnutí zubní skloviny je dlouhodobým procesem, který ovlivňuje mnoho faktorů.
Káva může samozřejmě ovlivnit naši bdělost i ospalost. Což může mít pozitivní i negativní dopad, záleží na tom, co zrovna potřebujeme. Obvykle pak v dávkách vyšších než 200 mg. Je prokázáno, že mírní a krátkodobě tlumí pocit ospalosti i únavy, příznivě ovlivňuje také naši bdělost, duševní čilost a pocit dobré nálady.
Vědci prokázali, že 22 % vážných dopravních nehod ve Velké Británii zaviní ospalost. Pokud si však lidé dopřejí hned po ránu dva šálky kávy, hrozí jim nejméně trojnásobně nižší nebezpečí dopravní nehody.
Lidem, kteří každý den vypijí čtyř až pět šálků kávy, hrozí až pětkrát nižší riziko Parkinsonovy choroby, oproti těm, kteří kávu nepijí vůbec. Pozitivní vliv kofeinu byl prokázán také u cukrovky druhého typu a částečně i Alzheimerovy choroby, tedy demence.
Ke kuriózním výsledkům dospěli australští psychologové. Zjistili, že lidé, kteří se sejdou nad voňavým šálkem kávy, jsou vůči sobě vstřícnější a mají větší sklon přistoupit na přání nebo požadavky ostatních.
05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.
13.06.2014 | Historie knedlíků je dlouhá, i když ne tak, jak by se mohlo díky jejich neotřesitelné pozici v českých kuchyních zdát.
30.06.2014 | Jak má vypadat ideální chléb? A co znamená označení "selský" nebo "staročeský"?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.