08.02.2012 Ing. Jana Poděbradská
Vyřadit vepřové maso, protože je moc tučné, a bát se kuřecího masa kvůli hormonům? Podívejme se na nejčastější mýty o mase.
Tento mýtus je jedním z dědictví, které nám zůstalo zřejmě díky minulého režimu. Dříve se léky používaly ve větší míře, ale dnes v rámci EU je zakázáno přidávat do krmiv pro hospodářská zvířata růstové hormony. Kontroly Státní veterinární správy jsou v tomto ohledu opravdu velmi přísné a legislativa Evropské unie nedovoluje používání antibiotik u zvířat, která končí na našich talířích. Jestliže se ale již některé nemocné zvíře léčí, tak léčba musí skončit nějaký čas před samotnou porážkou.
Spousta z nás má zafixováno, že tzn. bílé maso (kuřecí) je dietní a zdraví prospěšné. Některé druhy bílého masa mohou být dokonce i tučnější. Například kuřecí stehno má mnohem více tuku než libová vepřová kýta.Není tedy nutné vyřadit vepřové maso z našich jídelníčků úplně, ale přemýšlet nad tím, jaký druh si vybereme. Taková vepřová kýta obsahuje jen okolo 8 gramů tuku na 100 g masa, horší je to ale již s vepřovým bůčkem, ten může obsahovat až šestinásobně víc kalorií. Výhodou vepřového masa může být i nižší stáří porážených zvířat, a tím tedy klesá i možnost kontaminace nežádoucími látkami například přes krmivo.
Neexistují však studie, které by toto tvrzení jasně prokázaly. Maso je přitom zdrojem plnohodnotných bílkovin, které jsou hlavním zdrojem dusíku a jsou nejvýznamnější živinou pro člověka. Jejich plnohodnotnost je dána tím, že bílkoviny masa obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Bílkoviny rostlinného původu nelze označit za plnohodnotné. Hovězí maso je přitom jedním z nejlepších zdrojů vitaminu B12, který je životně důležitý pro správnou funkci nervového systému a krve. Vegetariáni, zejména pak vegani, trpí právě nedostatkem vitaminu B12.
Je sice pravdou, že mohou být velmi zdravé, ale pravdou taktéž je, že v sobě mohou mít hodně těžkých kovů. Některé ryby jsou tak nebezpečné pro matky a malé děti, jelikož rtuť obsažená v některých druzích ryb může poškodit vyvíjející se mozek. Některé ryby, i když vyhovují hygienickému limitu, často obsahují mnoho rtuti. Rizikové skupiny by se jim tedy raději měly vyhnout. Mezi tyto ryby patří: maso žraloka, mečouna, ale i štika nebo candát. Přesto bychom ryby z našich jídelníčků neměli vyřadit úplně, jelikož obsahují velké množství cenných mastných kyselin.
13.06.2014 | Historie knedlíků je dlouhá, i když ne tak, jak by se mohlo díky jejich neotřesitelné pozici v českých kuchyních zdát.
05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.
22.12.2014 | Je lepší kapr bez šupin nebo se šupinami? Pro má být kapr pružný? Jak vybrat kapra z kádě a čeho si při tradičním vánočním nákupu ryby všímat?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.