03.11.2020 Jana Čiháková
Kombinace bílkovin a většího množství sacharidů procesům trávení zrovna nefandí. Zkuste svému zažívání naopak odlehčit. O gurmánský zážitek se nepřipravíte a budete se cítit lépe. Tady jsou dva recepty, které to u nás tento týden vyhrály pro jednoduchost přípravy a fantastickou chuť.
Budete potřebovat:
500 g dýně hokkaido nebo máslové, 500 g květáku, sůl, pepř, ghí nebo trochu olivového oleje, 1 šalotku, 250 g tuňáka, 250 g drcených rajčat, 2 stroužky česneku, hsrt černých oliv, 1 lžíce krémového sýra, 2 vajíčka, 100 g strouhaného čedaru
Postup:
Dýni zbavenou semínek (hokkaido jen omyjte, máslovou oloupejte) nastrouhejte na jemno. Květák rozdrťte na malá zrníčka (menší než u květákové rýže). Zeleninu smíchejte se solí a nechte odpočinout. Mezitím si v pánvi na tuku opečte šalotku, přidejte tuňáka, černé olivy, drcená rajčata, česnek a dochuťte podle sebe solí a pepřem, poté přidejte krémový sýr a směs nechte mírně vychladnout.
Odpočinutou zeleninu pečlivě (opravdu hodně) vymačkejte v čisté bavlněné utěrce či netkané textilii. Z původního kila by vám mělo zbýt cca 500 g sušší směsi. Tu promíchejte se vejci a 100 g na jemno nastrouhaného čedaru. Cca ze 70 g zeleninové směsi pomocí rukou vytvořte oválnou tenčí placku a pomocí skleničky ji vykrájejte. Na každou polovinu jednoho kolečka poklaďte směs a následně přes ní překlopte druhou polovinu. Taštičky vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 30 minut, pak je posypte 50 g nastrouhaného čedaru a pečte ještě dalších 5 až 10minut. Upečené taštičky můžete podávat teplé i studené.
27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.