15.06.2017 ČTK
Veterináři zjistili první závažné porušení opatření na kontrolu brazilského drůbežího masa na bakterie salmonel. Pražská firma Shin nevyčkala na výsledky šetření a poslala do oběhu 1,5 tuny masa s bakteriemi. Maso šlo do čtyř restaurací - Ngo Thang v Praze 3, Wok food v Praze 5, Huang Sen v Praze 3 a do Vietnamské restaurace v Plzni 3. Zřejmě se už zkonzumovalo.
Provozovateli potravinářského podniku, který skladoval zmrazené kuřecí maso v pronajatém skladu v Praze - Sedlci, hrozí ve správním řízení až 50milionová pokuta, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejspíš šlo o selhání jedince.
"Jak ukázalo šetření případu, provozovatel si nechal provést vyšetření přijatého drůbežího polotovaru. V jednom z pěti odebraných vzorků byla zjištěna přítomnost salmonel. V mezidobí však, patrně kvůli selhání lidského faktoru, došlo k distribuci celé zásilky do provozoven veřejného stravování," uvedl Vorlíček.
Odběratelé masa uvedli, že se již snědlo. "Pokud by některé stravovací zařízení přesto mělo k dispozici výrobek v mrazícím zařízení, je třeba vrátit jej zpět dodavateli," dodal mluvčí.
Provozovatel podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda porušil požadavky na bezpečnost potravin. "Přitěžující okolností bylo, že ve skladu nebyly dodrženy zásady odděleného uskladnění a zřetelného označení pozastavených produktů, a byla tak z nedbalosti porušena mimořádná veterinární opatření," dodal ředitel. Příjemcem brazilské zásilky byla společnost Shin se sídlem v Praze 6, kuřecí řízky byly označené datem výroby 12. prosince 2016 a s trvanlivostí do 11. prosince 2018.
Veterináři na začátku června zmírnili nároky na potravináře, kteří dovážejí brazilské maso. Povinné vyšetření na salmonelózu se musí provádět jen u drůbežího masa a polotovarů z něj. Náklady platí firmy. V květnu se povinnost vztahovala na všechny potraviny živočišného původu z Brazílie.
Stát plošným opatřením reagoval na opakované nálezy bakterií salmonel v brazilském kuřecím mase. Podle ministerstva zemědělství je závadnost brazilského masa častá.
Brazilské úřady obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Zásilkám ze závodů dotčených kauzou bylo zakázáno uvádění na český trh.
Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.
27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.