07.12.2022 Jana Čiháková
Pacientům s poruchami polykání mohou nemocnice servírovat pokrmy z forem ve tvaru běžného jídla. Bude dostatečně jemné, aby se jim v ústech rozplynulo, ale chuťově stejné jako běžná strava a na pohled lepší než rozmixovaná kaše. Na dnešní tiskové konferenci to dnes řekli zástupci Všeobecné fakultní nemocnice (VFN).
VFN nový způsob vyzkoušela a připravila i kuchařku pro další zařízení, která se starají například o neurologické pacienty, s nádory hlavy či krku nebo osoby po cévní mozkové příhodě. Odhadem jsou jich v Česku desítky tisíc.
Podle dietologa VFN Františka Nováka často jedli málo a dříve končili na nitrožilní výživě. "Problém byl hlavně s konzistencí jídla. Pacienti s poruchami polykání nemohou konzumovat běžnou pevnou ani tekutou stravu, kterou snadno vdechnou," vysvětlila vedoucí nutričních terapeutů VFN Lucie Růžičková. Zásadní podle ní je i to, že je jídlo na pohled lákavé a podobné běžnému. Dříve šlo většinou o různé kaše. "Ať se rozmixuje, co se rozmixuje, tak se vždy docílí nevábné šedé barvy," dodala.
V nemocnici potřebují podobný druh stravy každý den desítky pacientů. Nemocniční kuchaři jim vaří ze stejných surovin, jednotlivé součásti stravy se pak rozmixují, zahustí, dají do silikonových forem různých tvarů a šokově zmrazí. Pacienti tak mají například tvar kuřecího stehna nebo rybího filé, fazolek nebo baby karotky.
Nemocnice podle ředitele Davida Feltla na novém způsobu pracovala několik let, vznikla i kuchařka, kterou mohou využívat další zařízení, například domovy pro seniory. Na tiskové konferenci ji dnes předali ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09). Jídlo se dá ale připravovat i doma.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.