Nákup masa

Nákup masa

11.02.2015 Redakce

Na co si dát pozor při nákupu masných výrobků?

Nadměrně scvrklý povrch u drobných výrobků, např. párky, špekáčky, točený salám apod., nás upozorňuje, že se s velkou pravděpodobností jedná o starý výrobek. Toto však neplatí pro trvanlivé klobásy a salámy, kdy scvrklý povrch vypovídá o dobré kvalitě výrobku.

Matný nebo vlhký či slizký a lesklý povrch uzenin je známkou starých nebo nevhodně uskladněných výrobků.Zaschlý povrch s tmavým zbarvením signalizuje u vařených masných výrobků (jitrnice, jelita), že se jedná o starý výrobek.

Viditelné vzduchové dutiny pod obalem jsou místem počínajícího kažení vlivem zvýšeného přístupu vzdušného kyslíku (zelenání).

Hrbolatý povrch nebo přes obal viditelné části chrupavek či kůží napovídají o nesprávném zpracování masného výrobku.

Povrch výrobků znečištěný udírenskou černí upozorňuje na použití neudržovaných nebo nesprávně fungujících udíren.

Vrstva tuku pod obalem (tlačenky, játrové salámy) upozorňuje na vysoký podíl tučné suroviny použité při výrobě nebo technologickou nekázeň při tepelném opracování.

Plíseň na povrchu trvanlivých salámů, např. lovecký salám, dunajská klobása, selský salám apod., je vadou a známkou nekvalitního výrobku. Naopak u turistického salámu, paprikového salámu, uherského salámu se jedná o kulturní plíseň, nesmí však být zbarvena do zelena.

Oválné béžové až světle hnědé skvrny na povrchu vznikly příliš těsným zavěšením na hůlkách v udírně, což zamezilo přístupu udícího kouře. Výrobek je v těchto místech náchylný k zelenání a předčasnému kažení. Mazlavá konzistence výrobku upozorňuje na špatnou kvalitu. Svědčí o nedokonalém tepelném opracování výrobku. Obsah soli musí být uveden na obalu, jestliže překračuje 2,5 %. Skladování: Tepelně opracované výrobky se skladují při teplotě do 5 °C. Trvanlivé masné výrobky do 15 °C.

(odpovídá Ing. Luboš Babička, CSc., docent České zemědělské univerzity)


Mohlo by vás zajímat

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

K DOBRÉ RYBĚ SKLENKA DOBRÉHO VÍNA: RYCHLÝ WINE PAIRING

22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.