05.11.2012 Ing. Olga Hudcová
Ryby jsou zdravé. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a esenciálních vitamínů i minerálních látek. Měli bychom sníst dvě porce ryby týdně. To vše jsou notoricky známá i vědecky opodstatněná fakta. Ví ale běžný český spotřebitel, že si doma může připravit i jinou rybu než kapra, a to nejen na Vánoce?
Přestože se naše republika se nachází na území tří úmoří Baltského, Severního a Černého moře, a v Evropské unii patří mezi přední producenty sladkovodních ryb, jejich spotřeba domácími konzumenty stále zaostává za evropským průměrem. Podle údajů Ministerstva zemědělství se však tato tristní situace postupně zlepšuje a my zařazujeme rybí pochoutky na svůj jídelníček stále častěji.
· ve vodách naší planety Země žije více než 24 tisíc popsaných druhů ryb
· počet sladkovodních druhů je asi 8 300
· ve vodách ČR žije asi 60 druhů ryb, z nichž 28 druhů je uznáno jako sladkovodní tržní ryby
· kapr obecný představuje 85-90 % ročního tuzemského výlovu všech ryb
· průměrná roční spotřeba ryb a rybích produktů na jednoho obyvatele zeměkoule představuje 16 kg ryb
· statistická roční spotřeba ryb a rybích produktů na jednoho obyvatele EU 15 činí asi 11 kg
· v ČR se roční spotřeba ryb a rybích produktů pohybuje mezi 5 až 6 kg, z toho asi 1,4 kg jsou ryby sladkovodní
Již několikátým rokem běží kampaň spolufinancována z Evropského rybářského fondu s názvem „Ryba domácí“. Cílem tohoto projektu je nejen podpořit spotřebu sladkovodních ryb a výrobků z nich a navrátit jejich místo na stůl spotřebitelů během celého roku (ne jen v období rybolovů a vánočních svátků), ale také podpořit zájem veřejnosti o produkty rybolovu a akvakultury a seznámit české spotřebitele s přednostmi rybího masa i s jeho vhodnými úpravami takovým způsobem, aby se stalo co nejběžnější součástí jídelníčku. Prostřednictvím rozsáhlé mediální kampaně se snaží zvýšit obecné povědomí o produkci sladkovodních ryb se zaměřením na tři druhy – kapra, amura a tolstolobika.
Začátkem roku 2012 spustila Komise EU kampaň „Vyber si svou rybu“, pomocí níž hodlá vzbudit v zákazníkovi větší zájem o různé druhy ryb, ale také o jejich původ a o způsoby odlovu s důrazem na jeho udržitelnost. Cílem je spotřebu rozšířit na více druhů ryb a tím přispět k nižším odlovům spotřebitelem nejvíce preferovaných, tím pádem ale i ohrožených ryb, jinými slovy tyto druhy také chránit.
Dnes je již zcela běžné ověřit si u řezníka, odkud pochází kotleta, plec či prsíčka, kdy bylo zvíře poraženo atp. Stejný postup lze použít i při nákupu tresky. Podvědomě ji totiž automaticky považujeme za čerstvou a zdraví prospěšnou a zatím příliš neposuzujeme, jestli je ze Skandinávie, Ruska, Kanady či z Islandu. Jakožto čeští zákazníci se můžeme postupně zkusit orientovat i na ryby z vod domácích. Existuje docela široký výběr, takže spotřebitel nemusí pokaždé skončit u tradičního obaleného kapra nebo kapra načerno, ale třeba u tolstolobika, lipana, amura, sumečka, lína, candáta nebo dravé štiky. Nejlepší je bezesporu ryba čerstvá přímo od prodejce (většina rybářství nabízí celoroční prodej ryb na svých sádkách). Další možností jsou specializované rybárny, které obvykle nabízí prodej živých i chlazených ryb anebo pak k prodeji ryb přizpůsobené supermarkety. Samozřejmostí ryb dodávaných do tržní sítě je zdravotní nezávadnost a odpovídající veterinární hygienické požadavky.
Na vánoční stůl připlave kapr celkem spolehlivě, ale co využít příležitosti ke zpestření Vašeho jídelníčku už nyní? Nabízí se nespočet různých druhů, kulinářských úprav i variant chutí a vůní. Nemáte chuť vyzkoušet něco pikantnějšího? Třeba amura na pepři a paprice, cejna s křenem, lipana na česneku? Nebo uvítáte jemnější pokrm v podobě candáta se sýrem a ananasem, další „ovoce-rybí“ pochoutkou je tato ryba s jablky a koriandrem, nebo štika na pomerančích. Zajímavou kombinací je i rybí maso s alkoholickým nápojem, příkladem může být bolen na pivu, nebo tolstolobik na bílém víně. Neměli bychom opomenout ani bylinkové variace, inspirací může být lín na rozmarýnu, karas s bazalkou či úhoř na šalvěji.
S padajícím listím i prvními sněhovými vločkami přichází doba rybolovů. Možná, že mnozí z vás uvítají podívanou, která nese nejen kouzlo tradice, ale také profesionality rybníkářů neoddělitelně spojené (přes všechny pomocné technické prostředky) s namáhavou fyzickou prací. Stojí za to vidět, jak pěšáci a hajní táhnou v lovišti nevod těžknoucí rybí masou a jak mechanický keser nabírá z přitažené sítě stovky kilogramů té zvláštní „rybí hmoty“. Poté elektrický nakladač přijímá vytříděné ryby a naplňuje jimi nádrže s čistou vodou na nákladních autech, které kapry odvezou na sádky, aby se pročistili a čekali na své vánoční zákazníky.
Nyní máte poslední příležitosti něco takového vidět a nakoupit si čerstvé rybky dle libosti. Termíny letošních výlovů rybníků pro následující období, tedy v 2. - 4. listopadovém týdnu jsou následující:
· Jaroslavický rybník
· Rybník Dehtář
· Lenešický rybník
· Kovčínský rybník
· Rybník Pančál
· Rybník Hejný
· Matějovský rybník
· Rybník Blatno
· Mnichovský rybník
· Rybník Bezruč
· Rybník Markovec u Žižky
· Novoveský rybník
· Rybník Svět Třeboň
30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?
14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.
22.04.2014 | Jak si vybrat správnou dietu až do domu?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.