recepty  

Nejlepší letní recepty

Nejlepší letní recepty

22.07.2013 Ing. Olga Hudcová

Přemýšlíte, jak naložit s letošní úrodou? Máte k dispozici jahody, meruňky, maliny, rybíz anebo jste si nasbírali borůvky či koupili meloun? Přinášíme pár osvědčených domácích receptů s nádechem léta.

K letním měsícům neodmyslitelně patří ovoce, které může být zpracováváno mnoha nejrůznějšími způsoby. Hitem letošního léta jsou ovocné polévky, vyzkoušeli jste už tuto lahůdku? Je osvěžující, dietní, rychlá, jednoduchá, levná a samozřejmě chutná - co víc si přát? Na 1 l vody budeme potřebovat 1/2 až 3/4 kg sezónního ovoce (maliny, meruňky, třešně, švestky… ze zeleniny má zelenou meloun), 100 ml mléka, 150 g zakysané smetany, 1 lžíce solamylu, cukr, koření: badyán, skořice, hřebíček, muškátový květ, sůl a na dochucení vanilkový cukr a citronovou šťávu, na ozdobu lístky máty.

Omyté a očištěné ovoce nakrájíme (jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, švestky, třešně, meruňky jen vypeckujeme a rozpůlíme) a rozvaříme ve vodě ochucené špetkou soli, badyánem, skořicí a dalším kořením. Zahustíme škrobem a pro zjemnění přidáme mléko a zakysanou smetanu. Vychladíme a podáváme. Vhodné je ozdobení mátou, kopečkem šlehačky či kysané smetany a kousky ovoce. Přikusovat můžeme opečený toastový chleba potřený rozpuštěným máslem se skořicí.

Tip: na přípravu „červených“ polévek (třešňová, višňová, borůvková) je možno část vody nahradit červeným vínem. Chuť „světlejších“ ovocných polévek (hrušková, meruňková, jablečná) výborně doplní víno bílé.

 ovocna_polevka

Lehkou letní večeří nebo chutným obědem může být grilovaná cuketa s mozzarellou. Budete potřebovat mladé cukety, česnek, sůl, olivový olej, asi 1 hrst čerstvých bylinek (bazalka, saturejka, petrželka, rozmarýn, tymián, koriandr, oregano, mladá cibulka,…) a mozzarellu.

Cukety omyjeme a i se slupkou nakrájíme na asi 1,5 cm vysoká kolečka. V misce si připravíme marinádu: Olivový olej smíchaný se solí, utřeným česnekem a čerstvými bylinkami. Cuketová kolečka potřeme a necháme chvíli uležet. Poté grilujeme dozlatova z obou stran, před závěrem ozdobíme každé kolečko plátkem mozzarelly, která se teplem lehce rozpustí. Hotové grilované cukety můžeme před servírováním dekorovat čerstvými bylinkami, podáváme s pečivem.

 cuketa

 

Dort Pavlova

Výborný letní dezert inspirovaný ruskou baletkou Annou Pavlovovou - dort Pavlova - je stejně tak lehký a vzdušný jako pohyb tanečnice a co víc – je přirozeně bezlepkový. Ingredience: šálek bílků, šálek moučkového cukru, lžička bílého vinného octa (nebo citronové šťávy), lžička solamylu (nebo kukuřičného škrobu). Ozdoba: 300-500 g ovoce (dle chuti jahody, borůvky, maliny), šlehačka a zakysaná smetana.

Z bílků, moučkového cukru, octa a škrobu ušleháme tuhý sníh. Vzniklou hmotu rozetřeme na pečící papír do libovolného tvaru výšky asi 1-2 cm. Pečeme (spíše sušíme) v předehřáté troubě na 110-120 °C asi půl hodiny. Po vychladnutí ozdobíme šlehačkou, zakysanou smetanou a ovocem, nakrájíme a podáváme. Tip: Při použití čerstvých vajec pokojové teplotě bílky pojmou bílky více vzduchu a ušlehají se na vyšší objem (samozřejmostí je přepečlivé oddělení žloutků). Moučkový cukr lze nahradit nejjemnější variantou cukru krupicového, cukr vždy zašleháváme postupně. Konzistenci si ověříme promnutím mezi prsty - pokud necítíme krystalky cukru a směs ztrojnásobila svůj objem, máme správně ušleháno.

 pavlova

 

Sváteční jahodový koláč

Na tento vynikající koláč budeme potřebovat: 6 vajec, 180 g krupicového cukru, 180-200 g polohrubé mouky, 50 g másla, 20 g kakaa a vanilkový cukr. Krém: 250 g másla, 125 g tvarohu, 170 g moučkového cukru a vanilkový cukr. Ozdoba: 300 i více g jahod (nebo jiného ovoce) a 20 g 70% čokolády.

Žloutky utřeme s 90 g cukru, z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme zbylých 90 g cukru. Ušlehané bílky smícháme se žloutky. Přidáme prosátou mouku, rozpuštěné máslo, kakao a vanilkový cukr. Ze vzniklého těsta upečeme ve středně vyhřáté troubě plát. Krém: máslo utřeme s cukrem, přidáme tvaroh, vanilkový cukr a ještě třeme dohladka. Vzniklou směs natřeme na vychladlý korpus, poklademe nakrájenými jahodami (borůvkami, třešněmi, rybízem či jakýmkoli jiným ovocem), posypeme nastrouhanou čokoládou, vychladíme, nakrájíme a můžeme podávat.

jahodovy_kolac

A až se zima zeptá: „Co jste dělali v létě?“ Odpovědí může být:  „Pečený čaj“. Jeho příprava je snadná a po letní sezóně přijde tato vitamínová pochoutka vhod. Budeme potřebovat: 2 kg ovoce (ideální je více druhů různých barev, asi polovina by měla být kyselejší chuti). Tímto způsobem lze zpracovat vše dle fantazie a možností zahrádky - meruňky, broskve, rybíz, maliny, švestky, ostružiny, ryngle, borůvky, angrešt, hrušky, i ovoce sušené…), 500-600 g krystalového cukru, koření dle fantazie - skořice, anýz, hřebíček, badyán,…, 1-2 citrony a 100-200 ml rumu nebo griotky.

Ovoce dobře omyjeme, odpeckujeme, odstopkujeme a větší kusy nakrájíme na kousky drobnější. Citrony omyjeme, oloupeme, pokrájíme nebo jen vymačkáme šťávu. Vzniklou masu dáme do hlubšího plechu, zasypeme cukrem, přidáme koření a asi polovinu množství rumu či griotky. Směs důkladně promícháme a vložíme do vyhřáté trouby. Za občasného promíchání pečeme při 180 °C asi 30-40 minut. Po vytažení z trouby přidáme druhou část alkoholu a ještě horkou směs plníme do skleniček se šroubovacím uzávěrem. Sklenice uzavřeme, položíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Pro delší uchování je vhodné sklenice zavařit, alespoň 10 minut na 80 °C. A jaké je použití? 3-4 lžičky pečeného čaje zalijeme vařící vodou a získáme tak ovocný čaj lahodné chuti a výrazné vůně, který je výborný horký i studený.


Mohlo by vás zajímat

Borůvkový štrúdl s mascarpone

28.07.2015 | Připravte neodolatelný borůvkový štrúdl s mascarpone - delikátní závin z listového těsta plný borůvek v jemném krému patří k sezónním hitům první „domácí štrúdlárny“ v jižních Čechách – café Štrúdl v Českém Krumlově.

Na houby bez košíku

18.12.2015 | Ačkoli si naprostá většina rodin alespoň jedenkrát za rok do lesa na houby vyrazí, musí řada domácností své zásoby doplnit také na tržištích nebo nákupem u cesty. Je však bezpečné tyto houby kupovat? A jaké platí pro prodej hub pravidla? Jak si s houbami poradit, aby nám nepřinesly více škody než užitku?

Masová móda jde ve vlnách

29.08.2014 | "Maso před úpravou neomývám vodou a naklepávám ho jenom pěstí, " říká řezník Zdeněk Novák, jehož vyhlášené uzeniny jsou jedla i smetánka na Plese v opeře.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.