22.07.2013 Ing. Olga Hudcová
Přemýšlíte, jak naložit s letošní úrodou? Máte k dispozici jahody, meruňky, maliny, rybíz anebo jste si nasbírali borůvky či koupili meloun? Přinášíme pár osvědčených domácích receptů s nádechem léta.
K letním měsícům neodmyslitelně patří ovoce, které může být zpracováváno mnoha nejrůznějšími způsoby. Hitem letošního léta jsou ovocné polévky, vyzkoušeli jste už tuto lahůdku? Je osvěžující, dietní, rychlá, jednoduchá, levná a samozřejmě chutná - co víc si přát? Na 1 l vody budeme potřebovat 1/2 až 3/4 kg sezónního ovoce (maliny, meruňky, třešně, švestky… ze zeleniny má zelenou meloun), 100 ml mléka, 150 g zakysané smetany, 1 lžíce solamylu, cukr, koření: badyán, skořice, hřebíček, muškátový květ, sůl a na dochucení vanilkový cukr a citronovou šťávu, na ozdobu lístky máty.
Omyté a očištěné ovoce nakrájíme (jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, švestky, třešně, meruňky jen vypeckujeme a rozpůlíme) a rozvaříme ve vodě ochucené špetkou soli, badyánem, skořicí a dalším kořením. Zahustíme škrobem a pro zjemnění přidáme mléko a zakysanou smetanu. Vychladíme a podáváme. Vhodné je ozdobení mátou, kopečkem šlehačky či kysané smetany a kousky ovoce. Přikusovat můžeme opečený toastový chleba potřený rozpuštěným máslem se skořicí.
Tip: na přípravu „červených“ polévek (třešňová, višňová, borůvková) je možno část vody nahradit červeným vínem. Chuť „světlejších“ ovocných polévek (hrušková, meruňková, jablečná) výborně doplní víno bílé.
Lehkou letní večeří nebo chutným obědem může být grilovaná cuketa s mozzarellou. Budete potřebovat mladé cukety, česnek, sůl, olivový olej, asi 1 hrst čerstvých bylinek (bazalka, saturejka, petrželka, rozmarýn, tymián, koriandr, oregano, mladá cibulka,…) a mozzarellu.
Cukety omyjeme a i se slupkou nakrájíme na asi 1,5 cm vysoká kolečka. V misce si připravíme marinádu: Olivový olej smíchaný se solí, utřeným česnekem a čerstvými bylinkami. Cuketová kolečka potřeme a necháme chvíli uležet. Poté grilujeme dozlatova z obou stran, před závěrem ozdobíme každé kolečko plátkem mozzarelly, která se teplem lehce rozpustí. Hotové grilované cukety můžeme před servírováním dekorovat čerstvými bylinkami, podáváme s pečivem.
Výborný letní dezert inspirovaný ruskou baletkou Annou Pavlovovou - dort Pavlova - je stejně tak lehký a vzdušný jako pohyb tanečnice a co víc – je přirozeně bezlepkový. Ingredience: šálek bílků, šálek moučkového cukru, lžička bílého vinného octa (nebo citronové šťávy), lžička solamylu (nebo kukuřičného škrobu). Ozdoba: 300-500 g ovoce (dle chuti jahody, borůvky, maliny), šlehačka a zakysaná smetana.
Z bílků, moučkového cukru, octa a škrobu ušleháme tuhý sníh. Vzniklou hmotu rozetřeme na pečící papír do libovolného tvaru výšky asi 1-2 cm. Pečeme (spíše sušíme) v předehřáté troubě na 110-120 °C asi půl hodiny. Po vychladnutí ozdobíme šlehačkou, zakysanou smetanou a ovocem, nakrájíme a podáváme. Tip: Při použití čerstvých vajec pokojové teplotě bílky pojmou bílky více vzduchu a ušlehají se na vyšší objem (samozřejmostí je přepečlivé oddělení žloutků). Moučkový cukr lze nahradit nejjemnější variantou cukru krupicového, cukr vždy zašleháváme postupně. Konzistenci si ověříme promnutím mezi prsty - pokud necítíme krystalky cukru a směs ztrojnásobila svůj objem, máme správně ušleháno.
Na tento vynikající koláč budeme potřebovat: 6 vajec, 180 g krupicového cukru, 180-200 g polohrubé mouky, 50 g másla, 20 g kakaa a vanilkový cukr. Krém: 250 g másla, 125 g tvarohu, 170 g moučkového cukru a vanilkový cukr. Ozdoba: 300 i více g jahod (nebo jiného ovoce) a 20 g 70% čokolády.
Žloutky utřeme s 90 g cukru, z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme zbylých 90 g cukru. Ušlehané bílky smícháme se žloutky. Přidáme prosátou mouku, rozpuštěné máslo, kakao a vanilkový cukr. Ze vzniklého těsta upečeme ve středně vyhřáté troubě plát. Krém: máslo utřeme s cukrem, přidáme tvaroh, vanilkový cukr a ještě třeme dohladka. Vzniklou směs natřeme na vychladlý korpus, poklademe nakrájenými jahodami (borůvkami, třešněmi, rybízem či jakýmkoli jiným ovocem), posypeme nastrouhanou čokoládou, vychladíme, nakrájíme a můžeme podávat.
A až se zima zeptá: „Co jste dělali v létě?“ Odpovědí může být: „Pečený čaj“. Jeho příprava je snadná a po letní sezóně přijde tato vitamínová pochoutka vhod. Budeme potřebovat: 2 kg ovoce (ideální je více druhů různých barev, asi polovina by měla být kyselejší chuti). Tímto způsobem lze zpracovat vše dle fantazie a možností zahrádky - meruňky, broskve, rybíz, maliny, švestky, ostružiny, ryngle, borůvky, angrešt, hrušky, i ovoce sušené…), 500-600 g krystalového cukru, koření dle fantazie - skořice, anýz, hřebíček, badyán,…, 1-2 citrony a 100-200 ml rumu nebo griotky.
Ovoce dobře omyjeme, odpeckujeme, odstopkujeme a větší kusy nakrájíme na kousky drobnější. Citrony omyjeme, oloupeme, pokrájíme nebo jen vymačkáme šťávu. Vzniklou masu dáme do hlubšího plechu, zasypeme cukrem, přidáme koření a asi polovinu množství rumu či griotky. Směs důkladně promícháme a vložíme do vyhřáté trouby. Za občasného promíchání pečeme při 180 °C asi 30-40 minut. Po vytažení z trouby přidáme druhou část alkoholu a ještě horkou směs plníme do skleniček se šroubovacím uzávěrem. Sklenice uzavřeme, položíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Pro delší uchování je vhodné sklenice zavařit, alespoň 10 minut na 80 °C. A jaké je použití? 3-4 lžičky pečeného čaje zalijeme vařící vodou a získáme tak ovocný čaj lahodné chuti a výrazné vůně, který je výborný horký i studený.
28.07.2015 | Připravte neodolatelný borůvkový štrúdl s mascarpone - delikátní závin z listového těsta plný borůvek v jemném krému patří k sezónním hitům první „domácí štrúdlárny“ v jižních Čechách – café Štrúdl v Českém Krumlově.
18.12.2015 | Ačkoli si naprostá většina rodin alespoň jedenkrát za rok do lesa na houby vyrazí, musí řada domácností své zásoby doplnit také na tržištích nebo nákupem u cesty. Je však bezpečné tyto houby kupovat? A jaké platí pro prodej hub pravidla? Jak si s houbami poradit, aby nám nepřinesly více škody než užitku?
29.08.2014 | "Maso před úpravou neomývám vodou a naklepávám ho jenom pěstí, " říká řezník Zdeněk Novák, jehož vyhlášené uzeniny jsou jedla i smetánka na Plese v opeře.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.