26.08.2015 redakce
Dýňovo-mrkvový krém s čočkou, králičí burger, houbová pohanka s rýží a ovoce v jogurtu. Takové menu si připravila vítězná jídelna ze Základní školy Mánesova z Otrokovic pro finále soutěže o Nejlepší školní oběd.
Již šestý ročník soutěže, kterou pořádá Společnost pro výživu, se uskutečnil 25.8.v MAKRO Akademii v Praze. Záštitu nad akcí převzal Magistrát hlavního města Prahy a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Generálním partnerem je i letos společnost MAKRO. Stříbro si odnesla jídelna ZŠ a MŠ Velký Beranov, na třetím místě se umístili kuchaři jídelny Střední průmyslové školy dopravní z Plzně.
„ Letošní zadání soutěže vyžadovalo králičí maso jako hlavní chod a mléčný dezert. Recepty byly originální a řada z nich by uspěla i v restauracích,“ říká Petr Stádník, člen poroty a šéfkuchař MAKRO, který má zkušenosti z několika michelinských restaurací. "Připravit celý oběd za 34 korun, který navíc splní přísná výživová i chuťová kritéria, není jednoduchý úkol. Kéž by všechny školy dosahovaly stejných kvalit jako finalisté,“ dodává.
O postup do finále letos bojovalo rekordních 89 jídelen z celé České republiky. Mezi použitými surovinami nechyběla ani polenta, pohanka, červená řepa či celer. „ Menu finální desítky bylo pestré. Zeleninové polévky doplnilo tradičně i moderně připravené libové králičí maso, v několika jídelnách i se zeleninovým salátem.Mezi mléčnými dezerty jsme našli jak klasické sladkosti jako tvarohové krémy, tak například pohanku s pudinkovým krémem či ořechovo-mrkvové řezy s ricottou,“ komentuje ředitelka soutěže Alena Strosserová, která stojí v čele tohoto netradičního klání již několik let.
Kromě vítězného menu u poroty zabodovala také jarní zeleninová polévka, pečený králík v marinádě s paprikou, šťouchané brambory a tvarohový dezert s pudinkem a ovocem z jídelny ZŠ a MŠ Velký Beranov, jež se umístila na druhém místě.
Třetí místo získala jídelna ze Střední průmyslové školy dopravní z Plzně s polévkou z listového špenátu se smetanou a chlebovými krutony, králičím stehnem v zázvorovém jogurtu a rýžovými nudlemi a pohankovým dezertem se smetanovoskořicovým přelivem.
Všechna přihlášená menu musela splňovat normou stanovený limit 34 korun za polévku, hlavní jídlo a dezert. Důležitým kritériem jsou také přísné nutriční nároky. Aby se menu mohlo přihlásit do soutěže, musí se nacházet na pravidelném jídelním lístku školní jídelny a patřit mezi oblíbené pokrmy malých strávníků. V prvním korespondenčním kole hodnotila zaslané obědy odborná porota. Posuzovala vhodnost použitých surovin a jejich vyváženost, nutriční hodnoty, technologický postup přípravy a samozřejmě i chuť a barevnou lákavost pokrmů.
Tříchodové soutěžní menu finalisté vařili v MAKRO Akademii v pražských Stodůlkách. V porotě zasedl Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO, Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, zástupci Společnosti pro výživu, Ministerstva zdravotnictví nebo Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. K odborné porotě se přidali i dva žáci základní školy, pro které jsou školní obědy určeny v první řadě.
Rostoucí trend v zájmu o čerstvé a kvalitní suroviny potvrzuje i velkoobchod MAKRO, kde nakupuje až polovina českých školních jídelen. „Mezi našimi zákazníky z řad školních kantýn jsou stále oblíbenější čerstvé ryby, maso i zelenina. Losos patří již několik let mezi nejpopulárnější ryby i ve školním stravování,“ uvádí Petr Stádník. Ze sortimentu masa pak dávají jídelny přednost libovějšímu vepřovému a kuřecímu masu. Nejčastěji kupované přílohy jsou pak těstoviny a brambory. „Kvalita každé kuchyně se odvíjí od toho, jaké ingredience používá. Bohužel je stále oblíbená i mražená a konzervovaná zelenina, která kuchařům usnadňuje přípravu. Na příkladu soutěžních obědů je ale vidět, že čerstvé suroviny jsou vždy lepší,“ uzavírá. Zájemci z řad školních jídelen měli také v rámci programu možnost prohlédnout si oddělení čerstvého zboží v MAKRO a získat cenné rady od odborníků na maso, zeleninu i ovoce.
1. místo: Základní škola Mánesova Otrokovice:
Polévka: Dýňovo-mrkvový krém s čočkou
Hlavní jídlo: Králičí burger, houbová pohanka s rýží
Salát: Salát z červené řepy
Dezert: Ovoce v jogurtu
2. místo: ZŠ a MŠ Velký Beranov (Velký Beranov u Jihlavy)
Polévka: Jarní zeleninová polévka
Hlavní jídlo: Pečený králík v marinádě s paprikou, šťouchané brambory
Dezert: Tvarohový dezert s pudinkem a ovocem (ovoce čerstvé dle sezóny)
3. místo: Střední průmyslová škola dopravní (Plzeň)
Polévka: Z listového špenátu se smetanou a chlebovými krutony
Hlavní pokrm: Králičí stehno v zázvorovém jogurtu zdobené pomerančem, rýžové nudle
Dezert: Pohankový dezert s pudinkem a smetanovoskořicovým přelivem
Nejlepší polévka: Základní škola a Mateřská škola Velké Svatoňovice
Polévka z pečeného celeru, řapíkatého celeru a cizrny
Nejlepší hlavní jídlo: Základní škola Mánesova Otrokovice
Králičí burger, houbová pohanka s rýží
Nejlepší dezert: Střední průmyslová škola dopravní (Plzeň)
Pohankový dezert s pudinkem a smetanovoskořicovým přelivem
Ve finálovém klání se utkaly následující školní jídelny (v abecedním pořadí):
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.