Nejmladší Pekařka roku je z Pardubic

Nejmladší Pekařka roku je z Pardubic

11.04.2013 Redakce

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR uspořádal ve dnech 10. - 11. dubna 2013 v Pardubicích již 18. ročník národní soutěže o titul „ČESKÝ PEKAŘ ROKU 2013 – kategorie JUNIOR“. Ve finále soutěže se o prestižní ocenění utkalo devět mladých pekařských talentů z celé ČR. Soutěžící museli pod dohledem odborné poroty prokázat dovednosti při výrobě chleba, běžného pečiva, vánoček a koláčů. Absolutní vítězkou s titulem Nejlepší pekařský junior roku 2013 se stala Magdaléna Vondrová, studentka 3. ročníku Střední školy potravinářství a služeb v Pardubicích.

Dovednostní soutěže mladých pekařů mají již dlouhou tradici a velmi pozitivní vliv pro výchovu nové generace potravinářů. Zdravá soutěživost přispívá ke zvyšování řemeslné zručnosti, správných výrobních návyků a k růstu kvalifikace. Soutěžící získávají velmi cenné zkušenosti pro svoji budoucí praxi a upevňují si hrdost k pekařskému řemeslu. Výchova mladé generace potravinářů je jednou z cest, jak udržet v tuzemsku poctivé řemeslo a výrobu kvalitních českých potravinářských výrobků.

To, zda mladí pekaři budou pokračovat ve svém řemesle i za několik let, však může do budoucna ovlivnit nepříznivý ekonomický stav oboru. „Vzhledem k výraznému zvýšení cen mouky po loňské sklizni, vysokým cenám energií a pohonných hmot většina pekařů v současné době bojuje o holé přežití,“ komentuje nepříznivý stav v pekárenském oboru předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal.

pekarka

Absolutní vítězkou s titulem Nejlepší pekařský junior roku 2013 se stala Magdaléna Vondrová, studentka 3. ročníku Střední školy potravinářství a služeb v Pardubicích

Pekařské řemeslo je krásné a voňavé. Avšak průměrný měsíční plat pekaře za práci převážně v nočních směnách a o víkendech nedosahuje ani dvou třetin celostátního průměru, což není pro mladou generaci příliš atraktivní. „Pekaři chtějí spotřebitelům dodávat kvalitní čerstvý chléb a pečivo. To lze ale zajistit jen s kvalifikovanými a řádně odměňovanými zaměstnanci. Aby pekařské výrobky byly kvalitní, měla by jejich cena přinášet přiměřený zisk pro výrobce. Výchovu mladých potravinářů by měl také mnohem více podporovat stát - jednak větší pomocí potravinářským školám a učilištím, ale i formou stipendií pro uchazeče o řemesla. Přispělo by to k větší zaměstnanosti a potravinové soběstačnosti v budoucnu,“ apeluje Dřízal.

 Současně se soutěží proběhla ve Střední škole potravinářství a služeb v Pardubicích i prezentace nabídky DIA sortimentu pekařských a cukrářských výrobků od společnosti ALTIS Kolín. O diabetu se mluví jako o epidemii 21. století a v České republice, která má největší přírůstky nových cukrovkářů v Evropě, to platí dvojnásob. S cukrovkou se u nás léčí 800 tisíc lidí a téměř 15 % dospělé populace může mít cukrovku v latentním stadiu. Nabídka DIA sortimentu a ukázky pečení pro firmy z pekárenského oboru tak mohou přispět k uspokojení zvýšené poptávky spotřebitelů v tomto segmentu.

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice je významné potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy a podporuje činnost firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru. V současné době sdružuje 100 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin a služeb pro tyto obory a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz


Mohlo by vás zajímat

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Ceny potravin nadále klesají! Cukr je nejlevnější za dva roky.

06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.