Nejzdravější kysané nápoje

Nejzdravější kysané nápoje

01.07.2010 Tomáš Miškovský

Televizní reklamy nám stále něco vnucují. Ne vždy se potom přesvědčíme o správnosti jejich tvrzení, jindy nás však mohou upozornit na opravdu kvalitní produkt. Platí to však také o prospěšnosti konzumace mléčných kysaných nápojů?

Někdy se zdá, že pokud si ihned nekoupíme konkrétní výrobek, budeme nejen méně výkonní a bez nálady, ale nejspíš i onemocníme a budou nás ničit vážné zdravotní problémy. Je opravdu »zkyslé« mléko tak zázračné, jak se říká? A který z nápojů je nejlepší?kyselé mléko

Odborná Společnost pro probiotika a prebiotika, ve které působí renomovaní lékaři, provedla nezávislý test. Výsledek? Všechny obsahují miliardy probiotických bakterií, žádný nepropadl.

JAK SE TESTOVALO?

Testování probíhalo v laboratoři katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky na České zemědělské univerzitě v Praze. „Byly hodnoceny mléčné kysané výrobky prodávané na českém trhu, které deklarovaly přítomnost probiotických bakterií Lactobacillus casei. Výrobky byly testovány 2 až 3 dny před vypršením data spotřeby,“ uvedl prof. ing. Vojtěch Rada.

PROBIOTIKA AKTIVUJÍ IMUNITU I PROTI RAKOVINĚ!

actimelKysané či také fermentované mléčné produkty používali k léčení již lékaři v antice. „Probiotické bakterie kysaných mléčných výrobků mají význam zejména v udržení přirozené rovnováhy mikroorganismů trávicího traktu,“ vysvětluje MUDr. Petr Tláskal ze Společnosti pro výživu a Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Jsou stravitelnější, kysané výrobky mohou často jíst i lidé s alergií na laktózu v obyčejném mléce. A dokonce příznivě působí proti rakovině. „Snižují aktivitu některých enzymů, které jsou odpovědné za tvorbu látek podporujících vznik nádorů,“ uvádí doktor Tláskal.

CO TAKÉ PROBIOTIKA OVLIVŇUJÍ?

  • Zvyšují odolnost tlustého střeva proti osídlení mikroorganismy, které vyvolávají některé střevní infekce a průjmy.
  • Urychlují střevní pasáž, působí proti zácpě, aniž by způsobovaly průjem.
  • Napomáhají snižovat hladinu cholesterolu.
  • Posilují imunitu organismu, 2/3 imunitních buněk máme ve střevech.
  • Zvyšují vstřebávání vápníku, tělo ho může snáze uložit do kostí.
  • Napomáhají tvorbě některých vitaminů ve střevě.jogurt

SPOTŘEBA JOGURTŮ: ČECHŮM MOC „NEŠMAKUJÍ“

Češi sice patří z postkomunistických zemí k největším konzumentům jogurtů a dalších kysaných výrobků, ale oproti západním zemím jsme ale stále ještě na chvostu. Možná i proto působí lidé na západ od našich hranic šťastněji. Aminokyselina tryptofan obsažená v zakysaných výrobcích totiž působí antidepresivně.


Mohlo by vás zajímat

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Zpoplatnění letáků povede ke zdražení potravin, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.