Někdo to rád slané aneb Tyto tři recepty se skutečně vyplatí vyzkoušet

Někdo to rád slané aneb Tyto tři recepty se skutečně vyplatí vyzkoušet

23.04.2019 Jana Čiháková

Koláče nebo muffiny nemusíte pokaždé dělat na sladko. Zamilujte si jejich slané varianty jako ti největší francouzští gurmáni.

Předchůdce quiche (slaného koláče) vznikl v 16. století, a to pod rukama pekaře z francouzského Nancy. Ten jej vytvořil z chlebového těsta, vajec a slaniny. Dnes se v recepturách setkáte spíš s křehkým těstem z mouky, vody a másla (poslední dvě ingredience by měly být vychlazené). Plnit můžete dle chuťových preferencí. Ve Francii je populární smetanový základ, kvalitní sýry a čerstvé bylinky!

Spíš než bílá mouka se při pečení quiche používá špaldová mouka. Platí za znovuobjevenou ingredienci, kterou v kuchyni používali naši předkové. Má řadu výhod a výživových vlastností, které u klasické bílé mouky nenajdee. Je o mnoho zdravější a navíc skvěle chutná i voní. Pořídíte-li si  ji v biokvalitě, podpoříte navíc zdravou českou přírodu bez chemie. 

Jarni divoké muffiny

Ingredience:

  • 250 g špaldová mouka celozrnná Probio
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 malá brokolice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 ks jarní cibulka
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka nebo rýžového nápoje ISOLA BIO
  • 100 g  mozzarelly
  • hrst mladých divokých bylin
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • 1 lžička soli

Postup:

Ve velké míse smíchejte mouku a kypřicí prášek. Přidejte uvařenou na drobné kousky nakrájenou brokolici, najemno nasekanou jarní cibulku, olej, vejce, mléko, na drobné kostičky nakrájenou mozzarellu a nasekané divoké byliny. Osolte, dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Pořádně směs promíchejte, aby se všechny suroviny propojily. Výsledná směs by měla být hustá a dobře spojená.

Vyložte formu na muffiny košíčky a postupně naplňte. Pečte asi 45 minut v předehřáté troubě na 180°C.

Chutnají výborně teplé i studené jako svačina do školy či do práce.

Zeleninový quiche se špenátem

Ingredience na korpus:

  • 200g špaldové mouky Probio
  • špetka soli, 100g másla
  • 3 lžíce vody
  • 1 vejce

Ingredience na náplň:

  • 4 vejce
  • 1 rýžový krém na vaření a pečení ISOLA BIO
  • 100ml mléka, špetka soli
  • 1 menší cibule
  • 250 g čerstvých špenátových listů
  • 1 kávová lžička majoránky
  • 1 kávová lžička bazalky

 Postup:

Pečeme v koláčové nebo dortové formě.

Na kuchyňskou desku nebo vál si na hromádku nasypeme mouku, přidáme sůl, změklé máslo, v hromádce uděláme důlek do něj rozklepneme vajíčka a přidáme vodu. Ručně zpracujeme v hladké a tuhé těsto, které nelepí. Těsto namačkáme do pečící formy, je důležité vytvořit vyšší kraje. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 10 minut do předehřáté trouby na 180 °C předpéct.

V misce prošleháme smetanu, mléko, vejce, sůl, bazalku a oregano. Vlijeme do předpečeného korpusu, poklademe nakrájenou cibulí a spařeným špenátem. Pečeme při 180 °C cca 35 minut.

Náš tip: náplň můžete obohatit o čerstvé divoké byliny - pampelišky, kopřivy, bršlice a další.

Quiche z quinoi

Ingredience:

  • 180 g quinoa bílá
  • 1 cibule
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • sezónní zelenina (cuketa, lilek, mrkev, brokolice, celer, květák, cibule)
  • 1/2 červené papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 vejce
  • rýžový krém na vaření a pečení
  • bylinky
  • mořská sůl

Postup:

Quinou uvaříme v lehce osolené vodě (poměr 1 : 2). Zvlášť uvaříme také brokolici (stačí 5 – 8 minut varu). Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu. Na olivovém oleji osmahneme cibulku, přidáme pórek, papriku, česnek a římský kmín. Lehce opražíme. Poté, co se uvaří brokolice, přidáme ji k restované zelenině.

Směs necháme vychladnout a vmícháme rýžovou smetanu, vejce a nasekané bylinky a směs osolíme dle vlastní chuti. Formu na koláč (průměr cca 27 cm) nebo pekáček vyložíme pečicím papírem a dno poklademe uvařenou quinou a lehce stlačíme. Na tento korpus poté nalijeme směs ze zeleniny. Do směsi můžeme místy vtlačit mozarellu nebo ovčí či kozí sýr. Pečeme na 200 °C cca 20 minut. 


Mohlo by vás zajímat

Milovníci vína, spojte se! Je tu Pálavské vinobraní

06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.