23.04.2019 Jana Čiháková
Koláče nebo muffiny nemusíte pokaždé dělat na sladko. Zamilujte si jejich slané varianty jako ti největší francouzští gurmáni.
Předchůdce quiche (slaného koláče) vznikl v 16. století, a to pod rukama pekaře z francouzského Nancy. Ten jej vytvořil z chlebového těsta, vajec a slaniny. Dnes se v recepturách setkáte spíš s křehkým těstem z mouky, vody a másla (poslední dvě ingredience by měly být vychlazené). Plnit můžete dle chuťových preferencí. Ve Francii je populární smetanový základ, kvalitní sýry a čerstvé bylinky!
Spíš než bílá mouka se při pečení quiche používá špaldová mouka. Platí za znovuobjevenou ingredienci, kterou v kuchyni používali naši předkové. Má řadu výhod a výživových vlastností, které u klasické bílé mouky nenajdee. Je o mnoho zdravější a navíc skvěle chutná i voní. Pořídíte-li si ji v biokvalitě, podpoříte navíc zdravou českou přírodu bez chemie.
Ingredience:
Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku a kypřicí prášek. Přidejte uvařenou na drobné kousky nakrájenou brokolici, najemno nasekanou jarní cibulku, olej, vejce, mléko, na drobné kostičky nakrájenou mozzarellu a nasekané divoké byliny. Osolte, dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Pořádně směs promíchejte, aby se všechny suroviny propojily. Výsledná směs by měla být hustá a dobře spojená.
Vyložte formu na muffiny košíčky a postupně naplňte. Pečte asi 45 minut v předehřáté troubě na 180°C.
Chutnají výborně teplé i studené jako svačina do školy či do práce.
Ingredience na korpus:
Ingredience na náplň:
Postup:
Pečeme v koláčové nebo dortové formě.
Na kuchyňskou desku nebo vál si na hromádku nasypeme mouku, přidáme sůl, změklé máslo, v hromádce uděláme důlek do něj rozklepneme vajíčka a přidáme vodu. Ručně zpracujeme v hladké a tuhé těsto, které nelepí. Těsto namačkáme do pečící formy, je důležité vytvořit vyšší kraje. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 10 minut do předehřáté trouby na 180 °C předpéct.
V misce prošleháme smetanu, mléko, vejce, sůl, bazalku a oregano. Vlijeme do předpečeného korpusu, poklademe nakrájenou cibulí a spařeným špenátem. Pečeme při 180 °C cca 35 minut.
Náš tip: náplň můžete obohatit o čerstvé divoké byliny - pampelišky, kopřivy, bršlice a další.
Ingredience:
Postup:
Quinou uvaříme v lehce osolené vodě (poměr 1 : 2). Zvlášť uvaříme také brokolici (stačí 5 – 8 minut varu). Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu. Na olivovém oleji osmahneme cibulku, přidáme pórek, papriku, česnek a římský kmín. Lehce opražíme. Poté, co se uvaří brokolice, přidáme ji k restované zelenině.
Směs necháme vychladnout a vmícháme rýžovou smetanu, vejce a nasekané bylinky a směs osolíme dle vlastní chuti. Formu na koláč (průměr cca 27 cm) nebo pekáček vyložíme pečicím papírem a dno poklademe uvařenou quinou a lehce stlačíme. Na tento korpus poté nalijeme směs ze zeleniny. Do směsi můžeme místy vtlačit mozarellu nebo ovčí či kozí sýr. Pečeme na 200 °C cca 20 minut.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.