28.08.2016 Redakce
Novinka Skyr je díky jeho přírodní, specifické chuti ideální varianta i pro vaření. Nabízíme vám recepty, se kterými Skyr přestává být jen zdravá svačina, ale je i výbornou ingrediencí do nejrůznějších jídel.
Korpus
10 celozrnných máslových sušenek
60 g kokosového oleje
1 lžíce cukru krystal
Krém
500 g Skyr natur
250 ml smetana
50 g medu
1 vanilkový lusk
3 plátky želatiny
Poleva
4 lžíce borůvkového džemu
100 g čerstvých borůvek
Postup:
Rozdrtíme nahrubo sušenky a smícháme je s kokosovým olejem. Dortovou formu (22 cm) vyložíme pečícím papírem (nebo použijeme nepřilnavou silikonovou formu) a rukama vymačkáme směs rovnoměrně po dně. Formu dáme do mrazáku.
Dopředu dáme želatinu do studené vody. Dále do misky dáme Skyr, med, dřeň z vanilky a dobře vše promícháme. Želatinu přendáme do malého hrnce a na mírném ohni ji mícháme, dokud se nerozpustí. Pozor, nesmí vařit, jinak ztratí želírovací schopnosti! Poté želatinu dáme z plotny a necháme ji mírně zchladnout. Vmícháme ji do malého množství Skyr krému a poté přidáme jeho zbytek. Díky tomuto postupu v krému nebudou hrudky.
Ušleháme smetanu do hladké pěny a smícháme ji s vyrobeným krémem. Vyndáme z mrazáku formu s korpusem a nalejeme do ní Skyr krém. Poté celý dortík umístíme do ledničky minimálně na čtyři hodiny. Po vychlazení dezertu servírujeme jeho kousky na talířek, potřeme je borůvkovým džemem a posypeme čerstvými borůvkami.
Ingredience:
250 ml Skyr jahoda
1dl brusinkového džusu
0,5 dl jablečného džusu
7 mátových lístků
6-8 kostek ledu
Postup:
Skyr, obě džusové přísady a 5 lístků máty dáme do kuchyňského robotu a umixujeme drink jemné konzistence. Do sklenice dáme led, zalijeme jej shakem a ozdobíme lístky máty.
Ingredience:
2 broskve
60 g třtinového cukru
250 ml Skyr natur
1 čajová lžička čerstvé limetkové šťávy
Postup:
Broskve nakrájíme na menší kousky a dáme je zmrazit. Pak je jemně rozmixujeme se třtinovým cukrem. Přidáme Skyr a limetkovou šťávu, pokračujeme v mixování, dokud nevznikne jemné pyré. Směs dáme do misky a na dvě až tři hodiny uchováme v mrazáku. Poté znovu celý krém mixujeme. Mražená pochoutka je pak připravená k servírování, nebo ji můžete schovat v mrazáku na později.
Ingredience:
450 g hladké mouky
1 čajová lžička jedlé sody
1/2 čajové lžička soli
300 ml Skyr natur
80 ml vody
Postup:
Předehřejeme troubu na 190°C. Do misky dáme mouku, sůl a jedlou sodu, vše promícháme vidličkou. Směs zalijeme Skyrem, vodou a všechno rychle pečlivě promícháme, dokud nevznikne těsto. V případě potřeby můžeme přisypat trochu mouky pro zpevnění. Těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a ručně jej valíme asi půl minuty. Pak jej ve tvaru nízkého bochánku dáme na předem vymazaný plech a nožem na jeho povrchu dvakrát zařízneme do tvaru X. Chléb pečeme asi 45 minut, pak jej necháme pár minut zchladnout, zabalíme do mírně vlhké utěrky a počkáme, dokud nevychladne úplně. Pak už jej můžeme krájet na plátky a podávat.
Mléčný SKYR s hedvábnou strukturou je pro svoji jemně mléčnou kyselost a zbytkový nádech sladkosti ideální svačinou v souladu se zdravým životním stylem. Kromě téměř nulového procenta tuku a vysokého podílu proteinu obsahuje SKYR vápník a vitamin D, tedy složky, jsou potřebné pro naše kosti a správné fungování imunitního systému.
Vedle neochucené varianty natur nabízí značka Kapucín na českém trhu i ovocné příchutě jahoda, brusinka a broskev s meruňkou. Můžete si tedy vybrat svoji oblíbenou ovocnou variaci nebo experimentovat: použít například SKYR bez ochucení se semínky a medem ke snídani, s česnekem a solí k pečenému masu, případně si připravit osvěžující zdravý nápoj. Kulinářské fantazii se meze nekladou.
Skyr Kapucín aktuálně najdete v nabídce velkoobchodních a maloobchodních řetězců (Billa, Globus, Kaufland, Tesco, COOP, Makro). Základní balení (140 g) doplňuje praktická znovuuzavíratelná "rodinná" verze o hmotnosti 350 g ve variantě natur.
Doporučená maloobchodní cena: 16,90 Kč (140 g) a 27,90 Kč (350g)
Web: www.skyr-kapucin.cz | FCB: www.facebook.com/SkyrKapucin
Bohušovická mlékárna je jednou z nejstarších českých mlékáren - založena byla již v roce 1901. V průběhu existence prošla řadou modernizací a v současné době je jedním z nejlépe vybavených závodů v České republice. Svými produkty úspěšně zásobuje domácí i zahraniční trh. V Česku a na Slovensku je známá především sortimentem smetanových krémů Bobík, zakysaných smetan Bohunka a smetan do kávy Kapucín.
Bohušovická mlékárna je členem holdingu ACCOM, do kterého dále patří i Choceňská mlékárna a další subjekty zabývající se výrobou, distribucí, importem a exportem potravinářských výrobků.
27.07.2024 | Na rozdíl od komerčně vyráběných verzí, které často obsahují přidané cukry a umělá aditiva, vám domácí příprava umožní plně kontrolovat kvalitu ingrediencí. Připravte si vlastní vanilkovou zmrzlinu s karamelovými kousky, jahodovou s čerstvou mátou, nebo čokoládovou se směsí oříšků a kousků čokolády.
10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.