05.04.2022 Jana Čiháková
Západní medicína o něm ještě oficiálně nemluví, ale i tak trápí víc než třicet procent populace. Jeho hnacím motorem je stres, průmyslově zpracované potraviny, nepravidelnost ve stravě, alkohol i nedostatek spánku. Co udělá za pár let, je stále předmětem diskuzí, co může udělat preventivně každý z nás proto, abychom se mu vyhnuli, nebo jej zažehnali v rané fázi, má ale hmatatelné obrysy.
Výzkumy střevního mikrobiomu zdaleka nejsou u konce, ale vyvíjejí se velmi rychle a nová fakta přinášejí v relativně krátkém čase. Díky tomu v posledních letech vědci dospěli ke zjištění, že ve střevech je ukrytá nejen imunita, ale i základ psychické stability, spokojenosti, ideální váhy i třeba vnitřní síly. Jenže, co když právě střevo není v pohodě a v těchto oblastech selhává?
Střevo má v těle mnoho úloh. Jednou z těch důležitých je vstřebat vitamíny, minerální látky a stopové prvky, které tělo nadále využívá ve svůj prospěch. Všechny tyto látky jsou střevní stěnou vpuštěny do krevního řečiště, kde nadále putují do patřičných buněk a plní svou funkci, ať už ji organismus potřebuje využívat tak, či onak. Lidské střevo (popřípadě střevo všech savců) by za normálního stavu mělo být vybaveno i nepropustnou funkcí pro větší molekuly. Ty mohou představovat toxické látky nebo plyny, které by měly zůstat ve střevech, měly by být zpracovány a v tomto změněném stavu vypuštěny přirozenou cestou z těla ven. Ovšem někdy jsou membránové otvory ve stěně střev otevřenější, takže do těla pronikají i molekuly látek, které tam nemají co dělat.
Střevní sliznice není zdaleka tak celistvá, jak se to zdá z učebnicových obrázků biologie. Je totiž tvořena jen jednou jedinou vrstvou. V té se sdružuje komplex bílkovin. Některé z nich jsou přitom odpovědné za koordinovanou regulaci rozvolnění buněk. Tím pádem mohou látky, které by normálně ven neprostoupily, aktivovat imunitní systém a spustit zánětlivou odpověď, jejímž vyústěným je a u t o i m u n i t n í reakce. Tato odpověď našeho těla může přejít do chronického zánětu, který je původcem řady c h r o n i c k ý c h o n e m o c n ě n í . Může jít o nadýmání, únavu, bolest hlavy, zažívací problémy, přibývání na váze i rozvoj potravinových intolerancí. Dlouhodobě neřešený stav může vyústit i ve vážnější onemocnění. Těmi mohou být Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, celiakie, cukrovka 1. typu, špatná funkce štítné žlázy nebo i metabolický syndrom. Stres jako motor Střevní bakterie využívají střevo sice jako hostitele, nicméně i tak mohou mít významný vliv na chování jedince. To bylo ostatně prokázáno hned několika studiemi. Ta z roku 2011 například dokládá, že ty myši, které byly vhozeny do nádoby s vodou a které byly krmeny laktobacily, dokázaly plavat o poznání déle, protože nevykazovaly zvýšení hladiny stresového hormonu kortizolu, oproti těm, kterým byla podávána klasická strava pro skupinu hlodavců. Nešlo přitom jen o výzkumy na hlodavcích, které měly ukázat vztah střeva a mozku. Rok 2013 byl pro vědce patrně vůbec průlomový. Ukázalo se, že lidé, kteří konzumovali předem danou směs bakterií po dobu čtyř týdnů, vykázali významné změny na úrovni mozkových funkcí. V největším procentu případů šlo o oblast zpracovávání emocí, a tudíž o vyrovnání případných psychických tlaků.
Tělo na stres nereaguje jen zvýšeným tepem, který je dán vyplavením stresového hormonu kortizolu, ale i signalizací, že namísto trávení je potřeba energii věnovat nápravě psychického disbalancu. Centrální nervový systém v tomto důsledku zpomalí svou činnost. Jde o situace časté a mnohdy si je neuvědomujeme ani my sami ani naše tělo. Ovšem trvá-li tento stav dlouhodoběji, organismus se na tuto situaci adaptuje. Imunitní buňky jsou pak předrážděné a střevo i psychika náchylné. Ve střevě se totiž v tomto důsledku také změní složení. Patogenní látky se začnou přemnožovat a zcela pohltí hodné bakterie. Tento dislabanc pak stojí za psychickými změnami.
Samozřejmě nejde o stav neměnný nebo neřešitelný. V každém případě je potřeba vyloučit negativní vlivy. Kromě stresových disharmonií, kterým mohou ulevit relaxační dechová cvičení, jóga, pobyt na čerstvém vzduchu nebo relaxační koupele či masáže, je potřeba dodržovat i pravidla spánkové hygieny, to znamená snažit se spát 7 a více hodin denně, chodit spát denně přibližně ve stejný čas a stejně tak i vstávat a samozřejmě i dobře jíst. Z výživových doporučení je nasnadě omezit bílý cukr, bílou mouku, průmyslově zpracované potraviny, naopak si vštípit pravidelnost ve stravování, tj. jíst 6x denně v menších porcích, přitom klást důraz na sezónní potraviny. Doporučuje se všeobecně omezit potraviny bohaté na lektiny. Jde o látky, které se vyskytují např. v obilí, pšenici, rýži, špaldě a sóje. Syndrom zvýšené propustnosti střev může způsobit i mléčná bílkovina nazývána A1 kasein, nebo pasterizace, která může ničit životně důležité enzymy. Než se však rozhodnete vyřadit mléčné výrobky, je potřeba důkladné vyšetření lékařem, který určí, zda u takové důležité potraviny skutečně převyšují rizika nad přínosy, neb příjem mléčných výrobků je stěžejním bodem zdravé výživy v jakémkoli věku!!! Ačkoli jsou pro tělo důležitým zdrojem energie, při zvýšené propustnosti střev je vhodné omezit také cukry. Popohánějí růst kvasinek, které produkují exotoxiny a podílejí se na ztenčení střevní stěny.
Z klinických studií se ukázalo, že velmi dobré účinky při nápravě střevní stěny vykazuje pravidelná konzumace hutných vývarů z kostí. Obsahují totiž dostatek kolagenu, strukturní bílkoviny, která má pojivovou funkci – respektive její aminokyseliny glycin, prolin a hydroxyprolin. Ideální je jej pít denně v množství 1 dl každé ráno na lačno. Někteří odborníci jej doporučují ještě obohatit lžící jablečného octa. Vedle toho je také doporučováno zaměřit pozornost na konzumaci zeleniny. Obsahuje totiž důležité fytochemikálie a vlákninu, která působí jako živná půda pro prospěšné bakterie. V některých případech je vhodné zahájit takzvané eliminační stravování, kdy se na krátkou dobu z jídelníčku vyloučí rizikové potraviny, které často působí gastro záněty. Jde často o lepek a laktózu. Toto rozhodnutí by však mělo mít oporu v odborném vedení, proto doporučujeme v těchto případech zahájit spolupráci s nutričním specialistou.
25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.