09.04.2015 ČTK
Za více než 200 chorob, od průjmů až k rakovině, jsou zodpovědné potraviny zasažené viry, bakteriemi, parazity či chemickými látkami.
Přes 2,2 milionu úmrtí ročně způsobují na celém světě nemoci přenášené potravinami. Při příležitosti Světového dne zdraví (7.4.) s mottem "Bezpečné potraviny dělá celá cesta z farmy na talíř" to řekla ředitelka české kanceláře Světové zdravotnické organizace Alena Šteflová s tím, že bezpečnost musí být dodržena ve všech krocích řetězce od výroby potravin až po konzumaci.
"V ČR se vyskytují tyto infekce v poměrně vysokém množství. V roce 2013 bylo zaznamenáno 45 548 případů střevních infekčních nákaz, o 3,5 % více než v roce předchozím. Hospitalizováno s nimi bylo 16 973 lidí, z nich 247 zemřelo, převážně šlo o seniory," doplnila česká data Jarmila Rážová z ministerstva zdravotnictví.
V EU je každoročně hlášeno 85 000 případů salmonelózy, náklady na léčení se šplhají přes 82 miliard korun. Při epidemii krvácivých průjmů vyvolané bakterií escherichia coli v roce 2011 onemocněly v 16 zemích 4000 lidí, z nich 55 zemřelo. Ztráty pro farmáře a firmy dosáhly 32,7 miliardy korun.
K nárůstu počtu případů přispívá porušování hygienických zásad, ať už v potravinářství a pohostinství, či doma, kde lidé s jedním vybavením zpracovávají syrové maso i zeleninu a špatně potraviny skladují. Pro větší ochranu v profesionální síti posílilo Česko od letoška kontroly ve stravovacích provozech, kterých je přes 70 000. Vedle hygieniků je kontrolují také Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa.
Akutní potravinové choroby, označované jako otrava jídlem, vyvolávají bakterie salmonela, kampylobakter, stafylokok či escherichia coli. Příznaky akutních otravy se mohou objevit od jedné hodiny do několika týdnů od požití, postiženého může trápit nevolnost, zvracení, průjem a křeče v žaludku. Většina lidí se uzdraví bez zásahu lékaře. Doporučuje se klid na lůžku a dostatečný příjem potravin, tedy ne hladovka.
Lidé s horečkou nad 38 stupňů Celsia a vážně dehydrovaní by měli vyhledat lékaře. Novorozence a malé děti by v každém případě měl prohlédnout lékař. Více ohroženi při otravě potravinami jsou senioři, děti a novorozenci, těhotné ženy s lidé s oslabenou imunitou.
WHO upozorňuje, že v globalizovaném světě je nutná pro zajištění bezpečnosti potravin spolupráce zdravotního sektoru, zemědělství, potravinového průmyslu, přepravy potravin, stravovacích zařízení, ale i samotných spotřebitelů. Základem pro spotřebitele je dodržet pět klíčů k bezpečným potravinám. Jsou to čistota a správné mytí potravin, oddělování syrových a hotových potravin, dostatečná tepelná příprava, skladování v adekvátní teplotě a používání pitné vody a kvalitních surovin při kuchyňské přípravě.
Informace o zajištění bezpečnosti potravin v ČR jsou dostupné pro laiky i odbornou veřejnost na www.bezpecnostpotravin.cz a www.viscojis.cz.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.