Není Brazílie jako Brazílie

Není Brazílie jako Brazílie

21.02.2014 Redakce

Nic jako "brazilská káva" vlastně neexistuje. Jak to?

Tentokrát si ji její zástupci vybrali přímo na své cestě po malých brazilských farmách. Ač je Brazílie největším producentem kávy na světě, malí farmáři pěstující kávu s důrazem na kvalitu, nikoliv kvantitu, a s ohledem na životní prostředí jsou v zemi plné průmyslových farem vzácní. Od února můžete na www.doubleshot.cz koupit hned dvě kávy z Brazílie, a to z rukou farmářů Joea Hamiltona a Celsa Augusta, se kterými doubleshot spolupracuje už tři roky.

Jaká tedy je ta zajímavější kávová Brazílie?

Brazilská káva je mezi laiky pojmem a označení berou jako záruku kvality. Přitom nic jako „brazilská káva“ vlastně neexistuje. Brazílie je obrovská a každý region je samostatnou kávovou oblastí se specifickým terroirem, pěstovanými odrůdami i způsobem pěstovaní. To, co je v balíčcích označených nejčastěji jako „brazilská káva, 100 % arabica“, jsou anonymní směsi, kde je označení původu pouze technické a negarantuje žádné pozitivní vlastnosti kávy.

brazil1

V Brazílii se káva pěstuje v drtivé většině na obrovských průmyslových farmách, kde je vypěstovaný objem důležitější než výsledná kvalita kávy. I proto je země největším exportérem i producentem kávy na světě, vykupuje se tu ale za jedny z nejnižších cen na světě.

2

„Je tu vzácné najít malé pěstitele kávy, kteří dbají na kvalitu kávy a k tomu k pěstování přistupují šetrně, s ohledem na životní prostředí. To všechno jsou ale parametry, které musí káva splňovat, abychom ji nabídli svým zákazníkům. I proto nebývá káva z Brazílie v nabídce doubleshotu příliš často, přesto, že je Brazílie spíše mylně vnímána jako mekka tohoto nápoje," vysvětluje Jaroslav Tuček, spoluzakladatel pražírny doubleshot.

3

V loňském roce doubleshot navštívil v Brazílii několik malých pěstitelů a po prohlídce podmínek, v jakých se káva pěstuje (v Brazílii je velký problém s neekologickým pěstováním kávy za pomoci chemických hnojiv, pesticidů apod.), a po mnoha degustacích domů přivezl kávy, kde u země původu uvidíte "Brazil". Chcete-li se přesvědčit o tom, že sama země původu o kávě nic neříká, zkuste vedle sebe dvě novinky doubleshot: Brazil FAF Joao Hamilton Espresso (340 Kč/350 g) a Brazil FAF Celso a Gertrudes (340 Kč/350 g), každá je jiná a žádná není více "brazilská".

4

Obě kávy budou v nabídce na www.doubleshot.cz od února.

 

O doubleshotu

Doubleshot s.r.o. je českou lokální pražírnou výběrové kávy a společným projektem kávových nadšenců. Společnost byla založena v létě 2010 s jediným cílem: nabízet kávu bezprecedentní kvality a zároveň si vážit přírody a mít úctu k práci farmářů.

Většina káv nabízených na www.doubleshot.cz nese označení Káva z rukou farmáře, což v praxi znamená, že kromě exkluzivní chuti se doubleshot zaručuje za to, že osobně navštívil alespoň jednou danou kávovou farmu, je s farmářem v přímém kontaktu a minimální cena zaplacená producentovi kávy je vždy alespoň o 25 % vyšší, než minimální garantovaná cena v systému Fairtrade.

Kromě výběrové kávy nabízí doubleshot i vybavení především pro domácí přípravu kávy, kávové kurzy pro veřejnost a školení profesionálů. Oba zakladatelé se pyšní certifikacemiSCAE Authorized Trainer a Q Grader a jsou tak v České republice jedinými mezinárodně akreditovanými degustátory kávy s osvědčením pro školení profesionálních baristů.


Mohlo by vás zajímat

Zdravé potraviny ARAX rozšiřují svůj sortiment o omáčky!

10.10.2016 | Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997.

Aktivní život - póza, nebo kompletní rekonstrukce života?

02.05.2017 | S příchodem jara nás počasí začíná táhnout ven. Začínáme mít potřebu „něco“ dělat, abychom vypadali lépe, vytvarovali si do léta krásnou postavu do plavek a cítili se dobře. Televize, časopisy a internet nás vyzývají, ať změníme svůj životní styl a žijeme aktivním životem.

Na trhu je nový "červený chléb" s antioxidačními účinky

30.06.2017 | V pekárnách se od letošního května objevil nový a pro zdraví příznivý druh chleba. Přezdívá se mu Karkulka podle jeho načervenalé barvy a je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice. Díky ní má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnské Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.