12.09.2010 Tomáš Miškovský
Citrónová tráva patří k základním bylinkám asijské kuchyně. Používají ji jak v Indonésii, tak i v Thajsku, Malajsii a samozřejmě v Indii. Jedině snad čínská kuchyně se bez ní obejde, i když ne úplně...
V Asii totiž roste citronová tráva úplně všude, nejspíše kvůli dobrému podnebí. Používá se především kvůli specifické chuti – je opravdu výrazně aromatická, příjemně voní po citrónech..
Grilované kuře s citronovou trávou
Ingredience: 2 vykostěná kuřecí stehýnka, 5 cm dlouhý na drobno nakrájený kousek citronové trávy, 1 nasekaný stroužek česneku, 1 malý kousek dobře nasekaného zázvoru, 1 červenou chilli papričku (podle chuti), pepř, rostlinný olej, 1 lžíce rybí omáčky
Příprava: Všechny ingredience smíchejte a zespoda vetřete do kuřecích stehen, tzn. na maso, ne do kůže. Nechejte marinovat asi tak hodinku. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Pak stehýnka z obou stran prudce opečte na pánvi nebo grilu a dopečte v troubě doměkka.
Citrónová tráva se dá upravit dvěma způsoby. Jednak k provonění polévek. V tom případě se vezme tak pěticentimetrový kousek, který se plochou stranou nože naráz rozbouchne. Tím se uvolní aroma a takto „zpracovaný“ stonek přidáme do vývaru. Protože je tráva moc tvrdá, nejí se a je nutné ji před servírováním z polévky odstranit.
Další způsob použití citronové trávy je na thajský či balijský způsob. Tráva se naseká na maličké kousíčky do salátu. Je ale potřeba nejprve sloupnout svrchní vrstvu, protože je dost tvrdá a špatně stravitelná. Také se nejí celý stonek, ale jen jeho nejměkčí část. Nachází se zhruba uprostřed. Takto na jemno nasekaný stonek se dá použít do mnoha jídel, salátů, marinád na ryby, maso a podobně.
Použít citrónovou trávu lze na mnoho způsobů...
14.07.2014 | Srdce v ohni – cítíte to stejně, nebo jste stále unavení? Tradiční čínská medicína říká, že letní období je v elementu ohně, ke kterému se řadí orgánový okruh srdce a tenkého střeva.
28.07.2014 | Strava nás ovlivňuje víc, než si myslíme. Je například vědecky podloženo, že ovlivňuje tzv. biologický věk – že díky ní naše tělo rychleji stárne či naopak zůstává mladé. A jak tedy jíst správně?
10.03.2014 | Proč je jídlo módní? A víte, co jíte?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.