09.12.2010 Redakce
Nový jízdní řád s sebou přiváží nejen změny vlakových spojení, ale tentokrát i nový, naprosto unikátní projekt, který je revolucí v gastronomii na kolejích.
Největší tuzemský caterer na železnici, společnost JLV, a.s., spojila své více než padesátileté zkušenosti v oboru se špičkovou kvalitou gastronomie šéfkuchařů z Československého svazu kuchařů a s podporou Českých drah, a.s. vyráží na cesty s Novou gastronomií.
Šéfkuchař Jiří Král, kuchař roku ČR a člen týmu pořadu Kuchařská pohotovost, šéfkuchař Jan Michálek, mnohaletý šéf národního týmu kuchařů a cukrářů a další jejich kolegové sestavili speciálně pro kolejový provoz nová menu, obohacená o sezónní nabídky.
Od 12. prosince 2010 si tak návštěvníci jídelních a bistro vozů se servisem JLV, a.s. mohou pochutnat na nových pokrmech a k obědu si objednat například lahodný brokolicový krém, následovaný pečeným filetem z norského lososa na másle s bramborovým puré a jako sladkou tečkou vše završit desertem créme brullé.
„Šéfkuchaři z Československého svazu kuchařů připravili receptury, na základě kterých poté všechny pokrmy uvařili a odprezentovali kuchařům a stevardům. V další fázi šéfkuchaři velmi precizně zaškolili kuchaře z jídelních a bistro vozů, ale i personál v centrální výrobě, který bude dále připravovat hotová jídla pro kolejový provoz. Celý tento proces měl jasný cíl - získání důvěry ze strany kuchařů k Nové gastronomii." vysvětluje postup Petr Hubáček, produktový manažer pro jídelní vozy.
Nová gastronomie ale není „jen" o nových menu, zachází i do takových detailů jako je prezentace pokrmů na talíři i způsob servírování. A s tím souvisí další novinka, kterou JLV, a.s. zavádí na bistro vozy SC Pendolino. Doposud byla jídla podávána na plastových talířcích s plastovými příbory, což každému zákazníkovi nemuselo vyhovovat a tak JLV, a.s. připravilo novou koncepci, kdy budou jídla servírována na porcelánovém nádobí s nerezovými příbory stejně jako v restauraci. „Tímto krokem dochází k dalšímu nárůstu kvality u služeb, které JLV v těchto rychlovlacích poskytuje." dodává Petr Hubáček, produktový manažer pro jídelní vozy.
V průběhu roku proběhne několik marketingových akcí a speciálních nabídek pro pravidelné hosty jídelních a bistro vozů.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.