22.01.2019 Jana Čiháková
Jedním z fenoménů současnosti je prodlužování délky života. Pokročilý věk s sebou ale přináší také fyziologické problémy, které se odvíjí mj. od naší stravy. Proto je velmi důležité, aby byla nutričně a energeticky vyvážená a také v přiměřeném množství. Nedávná studie prokázala, že kvalitu života starších lidí mohou pomoci zlepšit mléčné výrobky obohacené vitamínem D.
Nedávno realizovaná studie zaměřená na seniory měla zhodnotit, jak je v jejich organismu přítomen vitamin D, a to především v zimních měsících, kdy je jeho hladina obecně nižší. Dále také jak jsou na tom s příjmem vápníku a jak jejich organismus reaguje na příjem vápníku a vitaminu D.
Vitamin D získává organismus ze slunečního záření nebo z potravy. Jeho metabolismus v organismu je úzce spojen s metabolismem vápníku a fosfátů. To se na našem organismu projeví pevnějšími kostmi a lepší imunitou. Nedostatečný příjem vitaminu D u starších lidí zvyšuje rozvoj osteoporózy, a tím podmiňuje i snadnější vznik zlomenin kostí při úrazu, snižuje svalovou sílu a zvyšuje riziko pádů.
„Ve spolupráci s Domovem pro seniory z Prahy Chodova jsme pro naši studii získali 68 seniorů. Jedna ze dvou skupin po dobu pěti týdnů denně konzumovala mléčný výrobek obohacený o 5 µg vitaminu D a druhá skupina tvořila kontrolní soubor. Odběry krve prokázaly, že podávání a obohacení mléčného výrobku ve srovnání s kontrolní skupinou statisticky významně zvýšilo hladinu vitaminu D v séru. Ze studie bylo také patrné, že obohacení mléčného výrobku vitaminem D významně zvýšilo i hladinu vápníku. Současně to vedlo i k signifikantnímu snížení hodnoty alkalické fosfatázy, což nepřímo nasvědčuje na stabilizaci kostní struktury,“ stručně popisuje nedávno provedenou studii MUDr. Petr Tláskal, CSc., z FN Motol, předseda Společnosti pro výživu, která studii organizačně zajišťovala.
Stále více se rozrůstající skupina seniorů potřebuje kvalitní výživu s vysokou nutriční hodnotou. V oblasti mléčných výrobků se jedná o jejich obohacení neboli fortifikaci (např. o vitamín D) prostřednictvím nových receptur a výrobních technologií. „Ve výživě seniorů nesmíme zapomínat ani na nutriční hodnotu mléčných bílkovin, zejména bílkovin syrovátky. Jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo neumí samo vytvořit, a musí je proto přijímat potravou. Tím je může využít coby základní stavební kameny při budování vlastní tělesné hmoty. Výrobky, jako např. námi vyvinutý jogurt se zvýšeným obsahem celkových a syrovátkových bílkovin, tak mohou přispět k prevenci sarkopenie u seniorů,“ zmiňuje Ing. Irena Němečková, PhD., z Výzkumného ústavu mlékárenského.
25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
13.08.2024 | Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil internetovému obchodu s potravinami Košík.cz pokutu ve výši 1,8 milionu korun za zneužití jeho významného postavení na trhu. Společnost uznala své pochybení, využila možnosti narovnání a rozhodla se nepodat rozklad proti této sankci, jak ÚOHS uvedl ve své tiskové zprávě. Česká tisková kancelář (ČTK) se snaží získat vyjádření od firmy.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.