04.12.2014 Jaroslav Panenka
Kromě jídla se o Vánocích ládujeme také pohádkami. S jednou z nejoblíbenějších – Nejkrásnější hádankou – je spjato jméno Miroslava Hraběte. Jaké má mladý herec a lamač dívčích srdcí Vánoce?
To se mi poštěstí pokaždé, když se vrátím domů do Znojma za rodinou. Máma a babička mě vždy náležitě vykrmí. Ještěže mám takové povolání, jaké mám, a v Praze tudíž tu jejich skvělou péči vyběhám!
Miluji polévky všeho druhu, od klasického vývaru až po tomatovou nebo třeba houbovou. Čím více čerstvých a poctivých ingrediencí, tím je pro mne zážitek umocněn. Dobrou polévkou zkrátka nepohrdnu nikdy.
Za přepálená jídla v hospodách a také nemusím moc tučná jídla.
Snažím se ji dodržovat, i když jako správný býk jsem gurmán a pro jídlo mám slabost. Na druhé straně mám stále dostatek pohybu, rád trávím čas v přírodě, nekouřím a miluju legraci. Takže se ten knedlík navíc určitě ztratí.
Nevím, jestli jsem pro některé divadelní a televizní divačky idolem, ale určitě mě jejich dopis, žádost o autogram nebo milý pozdrav potěší. Moje práce je pro mě zároveň koníčkem, který je jen trochu více vidět. Beru to tedy s nadhledem.
foto archiv Divadla Kalich
Pravidelně chodím běhat a plavat, občas si zajdu zacvičit, na brusle, v zimě lyže. Mám v oblibě všechny kolektivní sporty a jsem celkem soutěživý typ, takže se rád nechám vyhecovat. Nejvíce ale miluji procházky v přírodě.
Vůbec. Na co mám chuť, to si dám. Mám ale velmi rád ryby a mořské plody, také italskou kuchyni, která je zdravá a lehká. Jídlo, jež mne knockoutuje na celý den, si povolím opravdu jen zřídka. Ale pak to stojí za to!
To v každém případě, protože v něm zatím nejsem žádný přeborník. Díky tomu je každý můj výtvor originál a předem nevím, jak výsledek dopadne.
Zcela jistě vztahem k dobrému vínu, a tím i k pokrmům, které se k němu hodí. Ke kuřecímu masu si rád dám třeba skvělý suchý Veltlín zelený, ke zvěřině třeba Svatovavřinecké.
Kdo je Miroslav Hrabě
Pochází ze Znojma. Už během studií herectví na DAMU hostoval v Divadle ABC, ve třetím ročníku natočil svůj první snímek, PF 77 režiséra Jaroslava Brabce. Pět let byl v angažmá v Městských divadlech pražských. Spolupracuje se zahraničními filmaři, na našich plátnech se objevil v Nejkrásnější hádance či Boleru, na obrazovkách např. v seriálech Ordinace v růžové zahradě, Pojišťovna štěstí, Hraběnky, Gympl, Cesty domů. Hrál v muzikálech Touha, Kapka medu pro Verunku, stále účinkuje v muzikálu Mata Hari, hudební komedii Svatba (ne)bude či v Divadle Radka Brzobohatého.
Určitě, mám problém, že když se nenajím, ovlivňuje mi to náladu a soustředěnost. Všichni, kdo mě znají, vědí, že jakmile začnu být podrážděný, měl bych něco zakousnout. To zaručeně pomáhá.
Asi jsem náročnější a rád objevuji nové chutě a vůně. Určitě se nebojím experimentovat, inspirovat se.
Čeká mne natáčení německého historického filmu a zkoušení představení pro dva herce, které bude postaveno z velké stránky na improvizaci. Tu si také rád užívám při moderování různých společenských akcí. Každá nová příležitost je výzva a krásná zkušenost.
Mám radost, že se nám povedla premiéra hudební komedie Svatba (ne)bude, a samozřejmě se těším na všechna další představení, která mám na repertoáru. Muzikál Mata Hari v divadle Broadway, inscenace Postaveni mimo hru, Tančírna, Sodoma Gomora a Deset malých černoušků v Divadle Radka Brzobohatého.
Na jevišti miluje improvizaci
Nejspíš můj sklon k šoumenství, který jsem si vždycky tak trochu připouštěl. Na střední škole jsem měl štěstí na skvělou partu, pořád jsme vymýšleli nějaké srandy a možná vás nepřekvapí, že častokrát jsem byl strůjcem těch nápadů. Navíc jsem už během studia na gymplu dostal možnost zahrát si na jevišti znojemského divadla. Byl to pro mě spíš hec, v té době mě mnohem víc zajímal sport než múzy, ale když jsem se pak začal zamýšlet, kam po gymnáziu půjdu, napadlo mě, jestli tu zkušenost z prken, co znamenají svět, nevyužít a nepřihlásit se na DAMU.
Máte pravdu, chtěl jsem zjistit, zda pro mě herectví bude to pravé ořechové a zda mi vůbec půjde. Taky jsem si říkal, že jestli vydržím rok v divadle na opačném konci republiky, pak už v téhle profesi vydržím všechno.
Samozřejmě jako na léta dospívání ve společnosti výborných lidí, hltali jsme studentský život plnými doušky a nepřestávám děkovat osudu za to, že mě přivedl do ročníku Borise Rösnera. Byli jsme poslední ročník, který odučil. O jeho vysokých nárocích bylo už napsáno mnoho, můžu potvrdit, že nám skutečně nic nedal zadarmo, pracovali jsme pod jeho vedením intenzivně, ve škole jsme trávili čas od rána do večera. Ovšem to všechno jsme dělali s ohromnou chutí, protože nás vlastně velmi chytře motivoval. I po absolvování školy si našel čas přijít se podívat na některá moje představení a třeba mi i poradit, když jsem si nevěděl rady.
Měl jsem moc rád například Světla pasáže, první seriál, který jsem natočil. Bohužel se moc dlouho nevysílal. V posledních letech jsem se v seriálech nemohl zbavit škatulky sebevědomého sígra, který poblázní hlavní hrdinku, zahrne ji sliby o společné budoucnosti, pak jí zlomí srdce a odcestuje někam hodně daleko.
S rodinou na Moravě. Už na Silvestra opět hraji, tak alespoň těch pár dnů budu ve Znojmě.
Já se s tátou starám o kapra a připravuji ho, máma dělá úžasnou rybí polévku. Tu máme samozřejmě až večer, přes den jíme čočkovou, abychom viděli zlaté prasátko. Babička zase přinese cukroví. Zkrátka Vánoce jsou u nás klasické a se vším, co k nim patří.
18.05.2016 | Občerstvení s kebaby se stala v Čechách oblíbenými. Tento pokrm, původem z Íránu, může ale rozdělovat konzumenty na dvě skupiny. Ta první se tohoto exotického jídla ani nedotkne, druhá si pečené jehněčí či hovězí v bílém chlebu vychutná. Jak si stojí jejich bistra z pohledu hygieny? A jak vnímají naopak prodejci českou legislativu určující hygienické normy?
11.05.2018 | Londýnský starosta Sadiq Khan dnes navrhl, aby se v prostředcích městské hromadné dopravy zakázala reklama na nezdravé jídlo s vysokým obsahem cukrů, tuků a soli.
11.04.2018 | Obchodní řetězce nabízí ve slevových letácích před svátky o půlku víc alkoholických nápojů než v jiných měsících. Před Vánoci vede pivo, před Velikonocemi se zvyšuje množství tvrdého alkoholu a bylinných likérů. Uvádí to analýza společnosti Česká distribuční, která letáky roznáší.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.