31.10.2022 Jana Čiháková
Růst cen ovlivnil kvalitu stravování více než poloviny Čechů. Vyplývá to z průzkumu stravovacích návyků stravenkové společnosti Edenred mezi 5700 lidmi. Pětina oslovených v průzkumu uvedla, že se stravuje hůře než před rokem a 6,5 procenta, že se stravuje DOKONCE výrazně hůře.
Přes 33 procent dotázaných jí kvůli inflaci méně kvalitně, ale jen mírně. V září podle dat společnosti poprvé od začátku epidemie koronaviru klesla v meziměsíčním srovnání průměrná útrata za oběd v restauracích o 40 haléřů na 167,4 Kč. Meziroční inflace činila v září 18 procent. Z průzkumu vyplývá, že inflace neovlivnila stravovací návyky 37 procent Čechů. Lepší kvalitu stravování si podle průzkumu může dovolit 2,5 procenta lidí.
Průzkum ukázal, že lidé jedí méně zdravých a vyvážených pokrmů. Téměř 32 procent lidí si "zdravá" jídla dopřeje méně často než před rokem. Přes 21 procent respondentů odpovědělo, že si "zdravá" jídla kupuje jen zřídka a 4,4 procenta si zdravou a vyváženou stravu již nemůže dovolit.
Stejně zdravě jako před začátkem prudkého růstu inflace se stravuje 31,5 procenta lidí. Zhruba tři procenta respondentů uvedla, že si zdravou stravu dopřává častěji bez ohledu na cenu a 4,8 procenta lidí jí podle průzkumu pouze zdravá a vyvážená jídla.
Restaurace jsou nyní podle členky vedení společnosti Edenred Anety Martiškové nuceny snižovat své náklady kvůli menší kupní síle strávníků. "Pokud tento trend potrvá, tak v kombinaci s nižší návštěvností může mnohé restauratéry vést k úvahám, jak naložit v budoucnu se svým podnikáním," uvedla.
Oběd v restauraci v září podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 172 korun, o pět korun více než v srpnu a o 15 korun více než v lednu. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci vydali v Praze, a to 195 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 153 korun, se najedli v podnicích v Olomouckém kraji.
Zářijová inflace byla na nejvyšší hodnotě od prosince 1993, z potravin meziročně zdražilo například maso o více než 23 procent, mléko, sýry a vejce o 25,8 procenta. Ceny másla stouply o více než polovinu a mouka zdražila o 61 procent.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.