04.01.2019 Jana Čiháková
Ještě před pár lety bylo normální vyrazit na obědové menu s osmdesáti korunami v kapse. Dnes musíme mít o čtyřicet korun víc. Průměrná útrata za oběd loni v prosinci vzrostla meziročně o dalších osm korun na rekordních 119,80 korun.
Během posledních tří let se útraty za obědy zvýšily o více než 18 korun. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu sestaveného z plateb za obědy více než 150.000 zaměstnanců. Nejvíce, a to 130 Kč, lidé za jídlo v restauraci utrácejí v Praze. Zároveň v metropoli útraty i nejrychleji rostou, během tří let skoro o pětinu. Nejpomalejší je růst na severu Čech, kde se během tří let útraty v Ústeckém i Libereckém kraji zvýšily o zhruba 15 procent.
Dostáváme vyšší kvalitu
Za zdražováním obědů v restauracích stálo v posledním loňském čtvrtletí zvýšení cen surovin v čele se zeleninou. Zároveň si Češi častěji vybírají dražší jídla než dříve a restaurace také častěji jídla připravují z lepších a kvalitnějších surovin.
"Zaznamenali jsme, že se mění skladba jídel v poledních menu. Restauratéři se již nebojí na obědový jídelníček zařadit jídla, která často stojí výrazněji přes sto korun a na jejichž přípravě se nešetří tolik jako v minulosti. Češi si tato jídla dopřávají stále častěji," uvedl manažer Ticket Restaurant ve společnosti Edenred Jiří Brych.
První výrazná vlna růstu cen v restauracích přišla před dvěma lety, kdy restauratéři promítli do cen náklady spojené se zavedením elektronické evidence tržeb (EET). "V roce 2018 se již ceny i útraty opět výrazně zvýšily, a to bez ohledu na legislativu. Češi zkrátka chtějí kvalitu a restaurace jim vycházejí vstříc," dodal Brych.
Ani firmy nezaspaly na vavřínech
Na růst cen a útrat reagují i firmy. Příspěvek na stravování v loňském roce zvýšilo 35 procent českých společností a úřadů. Hodnota nejčastěji poskytované stravenky se díky tomu zvýšila na 100 korun. Dnes ji zaměstnancům nabízí čtvrtina firem.
Zdroj: ČTK
29.07.2024 | Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, je stejně jako většina luštěnin, všeobecně doporučovanou potravinou se zcela ojedinělým nutričním profilem. Její konzumace má řadu zdravotních přínosů. Díky vysokému obsahu vlákniny může pomoci při snižování cholesterolu a zlepšení kardiovaskulárního zdraví. Výzkumy ukázaly, že luštěniny, včetně cizrny, mohou přispět i k lepší kontrole hmotnosti a celkovému zlepšení metabolismu.
13.08.2024 | Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil internetovému obchodu s potravinami Košík.cz pokutu ve výši 1,8 milionu korun za zneužití jeho významného postavení na trhu. Společnost uznala své pochybení, využila možnosti narovnání a rozhodla se nepodat rozklad proti této sankci, jak ÚOHS uvedl ve své tiskové zprávě. Česká tisková kancelář (ČTK) se snaží získat vyjádření od firmy.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.