28.11.2019 Jana Čiháková
Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.
Touha po mořských rybách na štědrovečerním stole stále roste. I proto se OCEAN48 rozhodl v roce 2019 otevřít třicet dva stánků, kde si zákazníci budou moci zakoupit kromě tradičního kapra například lososa, halibuta, okouna či tresku. Více než deset stánků bude nově otevřeno v Praze, dočkají se ale i obyvatelé Brna, Pardubic, Hradce Králové, Olomouce, Ostravy a Jihlavy. Na vybraných místech budou otevřeny od 20. do 23. prosince.
„V posledních letech zaznamenáváme velkou touhu Čechů po experimentech. Kapr, kterého speciálně upravujeme ve formě filetů bez kostí, samozřejmě nesmí v naší nabídce chybět, ale například losos jej v popularitě rychle dohání. Stále častěji si u nás lidé vybírají i speciality, jež nejsou v České republice zcela běžné. Ale takový halibut, mořský vlk nebo okoun jsou vynikající ryby a z posledních let je zřejmé, že jejich delikátní chuť oceňují i naši zákazníci,“ přibližuje Martin Baráček, prokurista společnosti OCEAN48.
Zákazníci ve městech, kde má OCEAN48 své kamenné prodejny, si mohou již nyní objednat ryby v rezervačním systému. Nakupující si jednoduše zvolí množství ryb, které si chce objednat, vybere si z poboček v Brně, Hradci Králové a Olomouci a zvolí datum, kdy si objednávku vyzvedne.
„Víme, že předvánoční čas je velmi drahý a každý jej raději tráví v klidu s rodinou. Poznáváme to i na číslech. Už v roce 2017 byl zájem o naše produkty přes rezervační systém o třicet procent vyšší než v roce 2016. Loni jsme skrze registrace prodali ještě o padesát procent více ryb než v roce 2017 a letos očekáváme opět zhruba padesátiprocentní nárůst oproti předchozímu roku,“ vypočítává Baráček.
Specifickou rezervaci mohou letos opět využít Brňané. Jde o službu, díky které si zákazník objedná zdarma libovolné množství rybích produktů a vyzvedne si jej 22. nebo 23. prosince na parkovišti u fotbalového stadionu Za Lužánkami, blízko Boby centra. Hlavní devizou je ale samotné vyzvednutí. Zákazník nečeká ve frontě, nemusí dokonce vystoupit ani ze svého vozu. Stačí stáhnout okénko a připravenou objednávku mu předá prodavač OCEAN48.
„FishDrive spouštíme letos už popáté. Když jsme v roce 2015 poprvé stáli před Štědrým dnem u stadionu Za Lužánkami, netušili jsme, že si tato naše služba získá tak velkou oblibu,“ přibližuje začátky služby FishDrive Baráček a dodává: „Naše letošní vánoční kampaň nese název Antistresový vánoční kapr. A právě díky službě FishDrive nemusí být zákazník ve stresu z dlouhých front, vše zvládne v řádu minut, stačí zastavit a my mu okamžitě předáme objednané zboží.“
Z loňských dat vyplývá, že Brňané nedají na tradičního kapra dopustit, avšak losos, který je v OCEAN48 prodáván ve třech různých variantách, se na štědrovečerním stole objevuje čím dál častěji. „V řeči čísel to znamená, že vloni jsme v prosinci prodali zhruba šest tun produktů z kapra, a dokonce osm tun produktů z lososa. Díky obrovskému zájmu o tuto jemnou mořskou rybu jsme schopni garantovat, že stáří žádného čerstvě nafiletovaného lososa, kterého zákazníkům prodáme, nebude více než dvacet hodin,“ uzavírá Baráček.
04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
07.06.2024 | Při grilování masa je třeba používat čerstvé suroviny, které byly uchovávané v chladu, a maso dostatečně dlouho tepelně upravovat. Naopak při příliš vysokých teplotách mohou vznikat nežádoucí chemické látky s karcinogenními účinky. Na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd) to řekl Matyáš Fošum pověřený funkcí hlavního hygienika.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.