06.09.2012 Redakce
Šéfkuchař pražské restaurace Soave Jan Souček (mimo jiné bývalý kapitán českého národního juniorského kuchařského týmu a Juniorský kuchař roku 2008) představí ve spolupráci se zastoupením Jižního Tyrolska v ČR a eshopem s jihotyrolskými specialitami samedobroty.cz ve dnech 10. - 16. 9. 2012 jihotyrolské pokrmy připravené převážně z originálních surovin.
Hostům bude vařit v rámci Týdne jihotyrolské kuchyně celkem sedm jídel. Nabídka je připravená tak, aby si menu mohl každý sestavit sám, a vyberou si i ti, kteří dávají přednost bezmasým jídlům.
Jižní Tyrolsko na severu Itálie je Čechům známé nejen svými horami, kam se jezdí především za zimními radovánkami, ale i třemi městy - Havlíčkovým Brixenem, hlavním městem Bolzanem a lázeňským Meranem. To, že se jedná o bývalou součást rakousko-uherské monarchie, kam patřily i země koruny české, způsobilo, že se tady stále velmi jemně míchá mnoho kultur. A to se samozřejmě odráží i v gastronomii.
Jen málo zemí na světě se může jako Jižní Tyrolsko pochlubit například takovou koncentrací podniků, které jsou nositeli michelinských hvězdiček. Vždyť při počtu 500.000 obyvatel tu pro rok 2012 přistálo celkem 20 hvězd Michelin, z toho 3 restaurace mají hvězdy 2. Stejně tak je tomu i s „čepicemi" Gault Millau, které jsou populární v německy mluvících zemích. Těmi se může pochlubit 64 restaurací, z čehož na vysněné 4 čepice (Hauben) dosáhla 1 restaurace a 3 čepice drží 4 restaurace.
Čím to, že tak malá země, je tak gastronomicky úspěšná? Především tady nikdy nebyla přerušena tradice kvalitní domácí kuchyně. Jak říká jedna z držitelek michelinské hvězdy a dvou čepic šéfkuchařka Anna Matscher z Tisens: „V mé restauraci Zum Löwen se nesnažím o žádné velké gastronomické experimenty. Prostě stavím na tom, jak mne naučila vařit moje babička a maminka, tedy na tradiční jihotyrolské domácí kuchyni." V jihotyrolské kuchyni najdete vlivy jak klasické rakouské (např. knedlíky), tak italské (např. těstoviny), ale i obecně středomořské (např. mořské plody a ryby).
Ale není kouře bez ohně, a stejně tak není dobré gastronomie bez kvalitních surovin. Jihotyrolský špek, jablka a vína se mohou chlubit chráněným zeměpisným označením původu EU. Ale kvalitních surovin tu najdete mnohem více - od sýrů přes jehněčí až třeba k vyhlášenému terlanskému chřestu.
Hostům bude vařit v rámci Týdne jihotyrolské kuchyně celkem sedm jídel. Nabídka je připravená tak, aby si menu mohl každý sestavit sám, a vyberou si i ti, kteří dávají přednost bezmasým jídlům. K jihotyrolské gastronomii patří neodmyslitelně i dobrá vína. Ta nebudou chybět ani tady. Z bílých to je např. Gewürztraminer přímo z obce Tramin a z červených bude asi poprvé v ČR nabízeno v Jižním Tyrolsku velice ceněné a tradiční St. Magdalener (cuvée odrůd Vernatsch a Lagrein z vinic v obci St. Magdalena).
Kaštanový krém s aroma skořice
Pečená kachní prsíčka s jablečným zelím, omáčkou z kalvádosu a špekovým knedlíkem
Smažené jablko ve vanilkovém těstě se skořicovou pěnou a zakysanou smetanou
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.