16.10.2018 ČTK
Z letošních hroznů budou velmi kvalitní moravská červená vína, v bílých vínech budou velké rozdíly. Kvalita letošních hroznů se výrazně liší i na vinohradech, které jsou jen několik kilometrů vzdálené.
Vyplynulo to z ankety ČTK mezi odborníky i vinohradníky.
"Letošním problémem nebylo ani tak sucho, o kterém se velmi mluví, ale hlavně extrémní teploty a hodně teplých nocí, kdy teploty se srovnání se dnem příliš nekolísaly," uvedl Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.
Výkyvy denních a nočních teplot potřebují hlavně bílé odrůdy, proto jejich kvalita bude letos na jihu Moravy velmi proměnlivá. Výsledek letos podle Pavlouška závisel na více faktorech. Roli hrál sklon i orientace vinohradu, záleželo na složení půdy. Na některých místech způsobilo silné slunce nahořklou chuť hroznů.
A rozdíly se prohlubovaly i v průběhu září, kdy se ochladilo a na jih Moravy přišly vytoužené srážky. "V každé z podoblastí byly koncem léta jiné vláhové poměry, a to zejména deště během celého září. Ty někde naředily nízké cukernatosti raných odrůd, někde způsobily hnilobu, jinde ale naopak pozitivně pomohly pozdněji dozrávajícím odrůdám, v závěru byly cukry hodně vysoko," konstatoval Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny Bohemia Sekt.
Podle Pavlouška bude kvalita nejvyšší u hroznů, které zůstaly ve vinohradech přibližně do poloviny září, kdy se rozdíl teplot mezi dnem a nocí prohloubil. Na to sázejí i ve vinařství Sonberk, kde právě kvůli příznivému vývoji počasí nechali například rýnský ryzlink ve vinohradu déle.
Naopak nezpochybnitelná je kvalita hroznů modrých, z nichž se lisuje červené víno. "Už loni byl dobrý rok a myslím, že letos bude ještě lepší. Modré odrůdy snesou větší teplo i sušší počasí. Stačí se podívat na klimatické podmínky ve francouzském Bordeaux," řekl Pavloušek.
"Horké počasí přispělo k vývoji polyfenolických látek a snad i zajímavým chuťovým profilům červených vín," uvedl výrobní ředitel firmy Vinium Velké Pavlovice Václav Osička.
Vinobraní letos začalo netypicky brzy, burčák se začal prodávat už v první srpnové dny. O něco dříve bude letos i sklizeno, ale někteří vinaři nechali hrozny nesebrané o něco déle, aby využili pokračujícího slunečného počasí a rozdílných teplot ve dne a v noci.
04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.
26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.
06.12.2023 | Všichni samozřejmě víme, že nejlepší ochranou před nástupem kocoviny je alkohol vůbec nekonzumovat, ale realita bývá odlišná, a to navzdory předsevzetím, která si během krušných chvilek dáváme. Pokud už se s kocovinou probudíte, na sliby je pozdě, zkuste udělat pro svůj organismus alespoň něco málo, co vám ve vašem neutěšeném stavu pomůže.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.