31.05.2021 Jana Čiháková
Pivovary jsou na pondělní rozvolnění připravené, zajistí zásobování i servis. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Martina Ferencová. Doufá, že otevření restaurací vydrží i déle než jen přes letní měsíce.
Vláda se k rozvolnění rozhodla na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. "Z pohledu příprav pro nás není zase a tak zásadní, zda k plnému otevření restaurací dochází na základě soudního rozhodnutí vůle ministerstva zdravotnictví nebo něčeho jiného," řekla Ferencová.
Restaurace jsou podle ní schopné přivítat bezpečně hosty už delší čas. "Zkušenost z předchozích vln pandemie nás naučila, že omezení nebo jejich parametry i termíny se často mění velmi rychle. Máme tedy už nastavená pevná pravidla, a ta zajistní nejen hladké spuštění provozů, ale i jejich bezpečnost," doplnila.
V restauracích bude nutné po pondělním otevření dodržovat předepsané rozestupy, nosit ochranu úst a nosu mimo konzumaci. U menších stolů budou moci sedět nejvýš čtyři hosté. Více než čtyři hosty budou moci restauratéři podle mimořádného opatření usadit u stolu s deseti a více místy. Mezi skupinami čtyř zákazníků, vyjma členů jedné domácnosti, budou muset být odstupy alespoň 1,5 metru. V podnicích není povolena produkce živé hudby a tanec.
Zdroj ČTK, foto shutterstock
04.09.2024 | Zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky přinese zdražení zboží a služeb. Obchodníci budou nuceni promítnout zvýšené vstupní náklady do spotřebitelských cen. Návrh ministra životního prostředí Petra Hladíka je v rozporu s realitou tržního prostředí a ignoruje závažné ekonomické a sociální dopady na spotřebitele i obchodníky.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.