18.09.2019 Jana Čiháková
Například pacienti hospitalizovaní ve Fakultní nemocnici Olomouc (FN Olomouc), která letos postupně zavádí projekt zaměřený na pestřejší, kvalitnější a zdravější stravu, mají možnost výběru ze tří obědových nabídek.
"Výběr ze tří alternativ nabízí vždy jedno vegetariánské jídlo bez masa a další dvě vycházející z odborných doporučení pro racionální výživu," uvedla Drobiličová.
Jedno racionální menu podle Drobiličové respektuje zdravější výběr potravin s preferencí například celozrnných surovin, cereálií, ryb, luštěnin, zeleniny a ovoce. Jeho součástí nejsou například smažené pokrmy či uzeniny. "Druhé racionální menu představuje spíše tradičnější českou kuchyni s lehčím ozdravěním receptur, aby byla uspokojena co nejširší populace pacientů v nemocnici," dodala.
V dalších etapách projekt počítá i s možností dát pacientům na výběr nadstandardní menu s příplatkem. Zřízena by měla být také jídelna pro mobilní pacienty s bufetovou nabídkou pokrmů.
Podle Drobiličové je právě strava jednou z častých oblastí, kterou pacienti nemocnicím doporučují změnit. "Spokojenost hospitalizovaných pacientů se stravou v nemocnicích v rámci loňské ankety Nemocnice roku potvrdilo 51,6 procenta dotázaných. Na výsledky této ankety reagujeme projektem zaměřeným na zvýšení kvality nemocniční stravy," podotkla.
FN Olomouc se letos jako první v Česku zapojila do nového projektu Nemocniční strava, který vznikl z podnětu specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové a organizace Globopol. Záštitu nad projektem převzal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a garanci poskytla Sekce nutričních terapeutů České asociace sester.
FN Olomouc je největším zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji a šestou největší nemocnicí v zemi. Zdravotnické zařízení má k dispozici pět desítek pracovišť, na 1200 lůžek a 3500 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců. FN Olomouc patří do sítě devíti fakultních nemocnic, které řídí ministerstvo zdravotnictví.
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.