08.01.2021 Jana Čiháková
Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.
Olivový olej je nezbytný pro všechny, kteří mají rádi zdravý životní styl. V kuchyni se uplatní nejen jako delikatesa, ale i doplněk pro těstoviny, zeleninové saláty a řadu dalších zdravých pokrmů. Ryby, houby, nakládaný sýr, vše v kombinaci s dobrým olejem z oliv na talíři opravdu vynikne a dodá vašemu tělu potřebnou dávku zdraví prospěšných kvalitních tuků. Extra panenský olej je také zdrojem živin, antioxidantů, vitamínu E a K a nasycených kyselin. Pokud jde o původní přírodní zdroje, je dokonce na úplné špici v obsahu látek jako je například kyselina olejová, která mírní záněty a může působit i proti vzniku rakovinného bujení. Pokud se olivový olej připravuje z raných sklizní, má nejvyšší možný obsah antioxidantů. Účinky olivového oleje se také násobí v kombinaci s bylinkami, jako je levandule nebo rozmarýn. Také výluh se stroužkem česneku umí být velmi efektivní.
Polyfenoly alias antioxidanty mají pozitivní vliv již při krátkodobém používání. U polyfenolů obsažených v olivovém oleji máte jistotu, že konzumujete přírodní produkt bez obsahu nežádoucích chemických příměsí. Pozor ale na kvalitu oleje! Toto neplatí u každého. Na kvalitu oleje a množství polyfenolů má vliv nejen odrůda olivovníku a doba sklizně, ale především rychlost a technologie zpracování po sklizni a také způsob skladování oleje.
Typická odrůda se zvýšeným podílem polyfenolů je Picual. A jak poznáte, že je olivový olej našlapaný polyfenoly? Podle chuti. Nalijte si do skleničky trochu olivového oleje a napijte se, olej chvilku poválejte v přední části úst na jazyku, provzdušněte jej a nechte sklouznout do krku. Pokud ucítíte lehkou hořkost a štiplavost, máte jistotu, že držíte v ruce špičkový olivový olej.
První a rychlá pomoc při zácpě, ale také jako prevence, usnadňuje trávení látek, které se v trávicím traktu obtížněji vstřebávají. Skvělý pomocník při zánětlivém onemocnění střev a kornatění tepen. Při pravidelném zařazení olivového leje do vašeho jídelníčku máte velkou šanci na zlepšení těchto potíží. Olivový olej drží na uzdě také hladinu cholesterolu a krevního cukru, čímž prospívá nejen diabetikům, ale také osobám s onemocněním srdce.
Pravidelně servírovaný olej je prevencí mozkové mrtvice díky zvýšenému obsahu mononasycených tuků a snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, což je prokázaný fakt již desítky let. Zdravý životní styl a dieta v kombinaci s olivovým olejem sníží kyselost žaludku a zabraňuje vzniku žaludečních vředů. Pomáhá játrům, které povzbuzuje k lepší činnosti a výrazně posiluje imunitu. Tedy podtrženo a sečteno, kvalitní olivový olej má výrazné účinky na kvalitu vašeho zdraví.
Olivový olej při pravidelném používání kladně stimuluje mozek, zlepšuje paměť a tím snižuje riziko Alzheimerovy choroby. A že naberete při jeho konzumování kila navíc? Naopak! Obsahuje značnou porci mastných kyselin, tedy zdravých nenasycených tuků. Ty jsou například vhodnou náhradou másla. Má nižší energetickou hodnotu, a proto je doporučován i při různých dietách, včetně těch redukčních. Zvedá totiž hladinu serotoninu, která vykouzlí pocit sytosti.
Olivový olej je vydatnou vzpruhou pro často barvené nebo poškozené vlasy. Občasný zábal udělá vaši hřívu bujnější, lesklejší a uvidíte, že poroste rychleji. Hýčkáte se ráda? Vyzkoušejte zábal na ruce, budou jemnější a oceníte i lepší stav nehtů. Jednou týdně se doporučuje i použít olej na tělo. Má blahodárné účinky. Ne nadarmo je olivový olej součástí kosmetických přípravků. Ale na druhou stranu, položme si ruku na srdce, není pravidelné vnitřní užívání pro celkovou vitalitu těla smysluplnější?
Zdroj: Olivum.cz
08.08.2024 | Rozvařená fašírka přirozeně neláká nikoho. Přesto je u těstovin ještě jeden důvod, proč dodržet způsob přípravy al dente - tedy na skus. Prozradíme jen, že vaše tělo vám za to poděkuje...
12.09.2024 | Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.