04.12.2023 Jana Čiháková
Tekuté zlato, Král olejů anebo Boží dar. To všechno jsou bezesporu libozvučná jména, která si olivový olej vydobyl za svá léta na výsluní. Právem? Možná jen s notnou dávkou pochybností a také velkým smyslem pro představivost. Z výsledků šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce je zřejmé, že to zas takový zázrak není – zázračně si maximálně udržují svou dobrou pověst.
Olivový olej je doménou středomořské stravy, která je obecně celosvětově považována za zdraví prospěšnou a utváří vzor pro ideální způsob stravování v případě, že se chtějí spotřebitelé dožít vysokého věku, skvělé kondice a plného zdraví tak, jako například lidé žijící v magických oblastech Blue Zones. Ovšem ani země, které patří mezi kolébku proslulého způsobu stravování, nejsou zárukou toho, že vše, co se v nich vyprodukuje, je možné s čistým svědomím doporučit ke konzumaci, případně dosahuje deklarovaných kvalit. A právě olivové oleje jsou ukázkovým případem, jak mají některé výrobky punc „superpotraviny“, aniž by si to jakkoli zasloužily.
V obecném povědomí převládá názor, že extra panenské olivové oleje patří na piedestal všech přijímaných tuků a výrobci si za svůj poklad nechávají i řádně zaplatit. Průměrná cena za litr mnohdy převyšuje i 300 korun, což je ve srovnání například s olejem řepkovým minimálně trojnásobná částka. Úsměvný je ale fakt, že většinu olivových olejů by ty řepkové svými fyzikálními vlastnostmi, stejně jako pozitivními účinky na lidské zdraví, strčily do kapsy. Bohužel nemají žádné zajímavé přívlastky ani líbivé, luxusní obaly, které by je předurčovaly k nálepce exkluzivní potraviny. Vynikají ale zcela bezprizorně svým složením.
Řepkové oleje mají příznivější obsah nasycených mastných kyselin, které je vhodné v České republice dlouhodobě snižovat, a zároveň splňují i požadavek na zvýšení příjmu omega 3 polynenasycených mastných kyselin ve stravě, kterých je naopak u běžného obyvatele České republiky nedostatek. Olej, který lze prohlásit za vhodný ke každodenní konzumaci, protože navyšuje nedostatečnou látku, musí mít % referenční hodnoty příjmu omega 3 polynenasycených mastných kyselin vyšší než obdobné procento z tuku. Jak ukázal rozsáhlý test olejů, který CZ TEST ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR realizoval předloni, tento požadavek splnily výhradně oleje řepkové – olivové oleje obecně spočinuly právě na ocásku testovaných výrobků.
K upřednostňování řepkového oleje před olivovým se přiklání i přední český odborník Doc. Ing. Jiří Brát, CsC, který patří mezi členy oborové rady Technologie potravin VŠCHT, též členy správní rady VCJ a je i autorem řady vědeckých publikací u nás i v zahraničí. „Řepkový olej obsahuje cca 10 % kyseliny linoleové z řady omega 3, a proto patří mezi nejlepší zdroje ve stravě těchto obecně nedostatkových mastných kyselin. Obsah nasycených mastných kyselin v řepkovém oleji je nejnižší z běžných olejů na trhu. Proto je z hlediska celkového složení mastných kyselin považován odborníky na výživu za jeden z nejlepších komerčně dostupných olejů,“ shrnul závěry v publikaci České technologické platformy pro potraviny.
V další neprospěch olivových olejů mluví navíc i šetření orgánů Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která prokázala, že některé olivové oleje, označené jako Extra virgin, nemají žádné předpoklady pro používání tohoto označení. Za normálních okolností by měly spotřebiteli zaručit obsah volných mastných kyselin v množství menším než 0,8 g na 100 g, v případě panenských olejů pak do 2 g na 100 g. Olivové oleje při hodnocení ovšem neodpovídaly označení „extra panenské“ - ve skutečnosti šlo o oleje nižší kategorie – nebo měly nesprávně uvedené údaje na obalu. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový olej“, který nelze jako potravinu nabízet.
„Inspektoři odebrali na tuzemském trhu k analýzám celkem 20 vzorků olivových olejů různých zemí původu. Cílem akce SZPI bylo prověřit, zda extra panenské a panenské olivové oleje splňují fyzikální, chemické a senzorické parametry stanovené nařízením Komise (EHS) 2568/91 a požadavky dalších předpisů. Analýzy, které SZPI uskutečnila v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku a v tuzemské akreditované laboratoři SZPI, potvrdily, že u 5 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou deklarací na etiketě. U celkem 5 dalších vzorků inspektoři konstatovali nedostatky v označení olejů,“ shrnul výsledky kontrol Bc. Marek Bartík, referent mediální komunikace SZPI. Připomněl také, že Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v nesnížené intenzitě i v příštím roce.
Výsledky nevyhovujících olivových olejů jsou nyní dostupné na platformě SZPI Potraviny na pranýři (www.potravinynapranyri.cz), kde si spotřebitelé mohou prohlédnout výrobky i vyfotografované. Za nevyhovující prohlásily kontroly například olej Borges Extra virgin, Costa d´Oro Extra virgin olive oil, OLITALIA EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ, HERMES Premium extra panenský olivový olej, Latzimas Bio extra panenský olivový olej, Olivie extra virgin Extra panenský olivový olej anebo Extra panenský olivový olej, Arbequina, zn. Lozano Červenka. Oleje byly původem ze zemí, které se pyšní vysokou kvalitou výrobků tohoto charakteru, šlo o Španělsko či Řecko.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.