15.01.2019 Jana Čiháková
Tvrdí se, že ovoce a zelenina už nejsou to, co bývaly. Obsah cenných živin prý významně poklesl, a to kvůli použití pesticidů, které mají zajistit vyšší výnos. Jenže, co když je pravda někde napůl?
Od 40. let se říká, že výnosy produkované hnojením, zavlažováním a jinými environmentálními prostředky používanými v průmyslovém zemědělství, mají tendenci snižovat koncentrace minerálních látek v plodinách.
Existuje studie na malinách, podle které použití fosforu ke hnojení sice zvyšuje výnos, ale zároveň snižuje koncentraci osmi dalších minerállích látek až o 50 procent nebo vědecké práce, které poukázaly, že se od roku 1985 do roku 2002, u rajčat snížil obsah vápníku o 78 %, u brokolice o 73 % a nižší hodnoty měl i vitamin C . Pokles byl zaznamenán i u jablek, a to o 60 % a u jahod až o 87 %. Někteří odborníci také tvrdí, že ke snížení koncentrace živin v ovoci a zelenině přispívá i pěstování ve sklenících, kde plodiny nepřicházejí do kontaktu s půdou.
JE VŠE, CO VYROSTE V TEPLE DOBRÉ?
Bezproblémové nejsou ani exotické plody. Citrusy nebo banány sice rostou v ideálních podmínkách, ale jsou podtržené. Tyto plody se sklízí nedozrálé a dozrávají až v umělé atmosféře cestou do světa. Navíc obsahují i více kyselin, které mohou například u dětí nebo starších osob dráždit žaludek.
KDE JE PRAVDA?
Tvrdit, že dnešní ovoce má nižší obsah některých minerálních látek či stopových prvků, nelze. Nutno přihlédnout k faktu, že dřívější metody byly zcela jiné než dnes a není proto možné porovnávat výsledky stanovené před lety s těmi současnými. Také bychom museli porovnávat stejné odrůdy a za stejných podmínek.
Všechna u nás dostupná hnojiva jsou navíc velmi pečlivě hlídaná a používají se v takových koncentracích, aby byly dopady na kvalitu ovoce a zeleniny co možná nejnižší. Navíc lze kupovat ovoce a zeleninu v BIO kvalitě.
Je vhodné zaměřit se na sezónní druhy. Nyní v zimě jsou například citrusové plody zcela nevhodné, jelikož ochlazují. Je třeba mít stále na paměti, že ovoce a zelenina jsou stále velmi důležitou součástí jídelníčku!!! a pro tělo jsou nepostradatelné.
11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
07.06.2024 | Při grilování masa je třeba používat čerstvé suroviny, které byly uchovávané v chladu, a maso dostatečně dlouho tepelně upravovat. Naopak při příliš vysokých teplotách mohou vznikat nežádoucí chemické látky s karcinogenními účinky. Na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd) to řekl Matyáš Fošum pověřený funkcí hlavního hygienika.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.