Opravdu je v zelenině a ovoci méně vitaminů než před lety?

Opravdu je v zelenině a ovoci méně vitaminů než před lety?

15.01.2019 Jana Čiháková

Tvrdí se, že ovoce a zelenina už nejsou to, co bývaly. Obsah cenných živin prý významně poklesl, a to kvůli použití pesticidů, které mají zajistit vyšší výnos. Jenže, co když je pravda někde napůl?

Od 40. let se říká, že výnosy produkované hnojením, zavlažováním a jinými environmentálními prostředky používanými v průmyslovém zemědělství, mají tendenci snižovat koncentrace minerálních látek v plodinách.

Existuje studie na malinách, podle které použití fosforu ke hnojení sice zvyšuje výnos, ale zároveň snižuje koncentraci osmi dalších minerállích látek až o 50 procent nebo vědecké práce, které poukázaly, že se od roku 1985 do roku 2002, u rajčat snížil obsah vápníku o 78 %, u brokolice o 73 % a nižší hodnoty měl i vitamin C . Pokles byl zaznamenán i u jablek, a to o 60 % a u jahod o 87 %. Někteří odborníci také tvrdí, že ke snížení koncentrace živin v ovoci a zelenině přispívá i pěstování ve sklenících, kde plodiny nepřicházejí do kontaktu s půdou.

JE VŠE, CO VYROSTE V TEPLE DOBRÉ?

Bezproblémové nejsou ani exotické plody. Citrusy nebo banány sice rostou v ideálních podmínkách, ale jsou podtržené. Tyto plody se sklízí nedozrálé a dozrávají až v umělé atmosféře cestou do světa. Navíc obsahují i více kyselin, které mohou například u dětí nebo starších osob dráždit žaludek.

KDE JE PRAVDA?

Tvrdit, že dnešní ovoce má nižší obsah některých minerálních látek či stopových prvků, nelze. Nutno přihlédnout k faktu, že dřívější metody byly zcela jiné než dnes a není proto možné porovnávat výsledky stanovené před lety s těmi současnými. Také bychom museli porovnávat stejné odrůdy a za stejných podmínek. 

Všechna u nás dostupná hnojiva jsou navíc velmi pečlivě hlídaná a používají se v takových koncentracích, aby byly dopady na kvalitu ovoce a zeleniny co možná nejnižší. Navíc lze kupovat ovoce a zeleninu v BIO kvalitě.

Je vhodné zaměřit se na sezónní druhy. Nyní v zimě jsou například citrusové plody zcela nevhodné, jelikož ochlazují. Je třeba mít stále na paměti, že ovoce a zelenina jsou stále velmi důležitou součástí jídelníčku!!! a pro tělo jsou nepostradatelné.


Mohlo by vás zajímat

Sněmovna zřejmě schválí snazší podmínky nižší daně z piva pro malé pivovary

11.09.2024 | Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o spotřebních daních, která především zmírňuje podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Sněmovna ji dnes propustila do závěrečného čtení. Pozměňovací návrh k ní v dnešním druhém čtení nikdo z poslanců nevznesl.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

SEZÓNA GRILOVÁNÍ ZAČALA... ZNÁTE ZÁSADNÍ ZÁSADU, KTERÁ CHRÁNÍ PŘED BAKTERIEMI?

07.06.2024 | Při grilování masa je třeba používat čerstvé suroviny, které byly uchovávané v chladu, a maso dostatečně dlouho tepelně upravovat. Naopak při příliš vysokých teplotách mohou vznikat nežádoucí chemické látky s karcinogenními účinky. Na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví (MZd) to řekl Matyáš Fošum pověřený funkcí hlavního hygienika.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.