Ořechy na nervy

Ořechy na nervy

19.11.2014 Redakce

Opravdu platí, že konzumace vlašských ořechů je dobrá pro náš nervový systém?

Pro nás notoricky známý a běžně pěstovaný ořešák královský je mohutný a vysoký strom, který plodí i sto let peckovice s jádrem. Dříve lidé věřili, že díky vnější podobnosti jádra s lidským mozkem jejich konzumace podporuje správný vývin mozku.

Dnes už víme, že vlašské ořechy podporují nejen mozek, ale i celou nervovou soustavu. Obsahují zejména vitaminy E a B, železo, zinek a selen. Mají dobré antioxidační účinky, snižují hladinu cholesterolu v krvi, ale pozor –při žlučníkových problémech lehce vyvolají záchvat. Protože obsahují málo sodíku, jsou vhodné pro osoby s nemocnými ledvinami a krevním oběhem. Dají se z nich vyrobit likéry, kompotují se nebo nakládají do medu či octa. Zralá jádra najdou nesčetné využití do moučníků, cukroví, dortů, pomazánek, k dekoraci a zdobení zákusků a nejrůznějších dezertů.


Mohlo by vás zajímat

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

K DOBRÉ RYBĚ SKLENKA DOBRÉHO VÍNA: RYCHLÝ WINE PAIRING

22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.