Ořechy prý pomáhají k dlouhověkosti

Ořechy prý pomáhají k dlouhověkosti

22.11.2013 ČTK

Pravidelné pojídání ořechů snižuje pravděpodobnost úmrtí nejen na rakovinu či onemocnění srdce, ale i z jiných přirozených příčin.


    Vyplývá to podle agentury AP ze zřejmě dosud nejrozsáhlejší vědecké studie na dané téma.
    Harvardští výzkumníci po tři desetiletí sledovali na 119.000 mužů a žen, aby zjistili, že u každodenního konzumenta ořechů je pravděpodobnost úmrtí během zkoumaného období o 20 procent nižší, než u zatvrzelého odpůrce pojídání ořechů. Riziko úmrtí snižuje i méně častá konzumace ořechů, v přímé proporci ke spotřebě, podotkla AP.

walnut


    U lidí, kteří si ořechy dopřáli sedmkrát i více do týdne, klesalo riziko úmrtí na onemocnění srdce o 29 procent a riziko úmrtí na rakovinu o 11 procent v porovnání s lidmi, kteří ořechy vůbec nejedli.
    Zdraví prospěšnými se ukázaly ořechy vlašské i oříšky arašídové a pistáciové, jakož i mandle a další tři druhy ořechů. Výzkumníci nepřihlíželi k tomu, zda ořechy byly praženy, soleny či jinak upraveny, anebo pojídány v surovém stavu.
    Jako bonus k pojídání ořechů lze vnímat další poznatek. "Všeobecně se myslí, že zvýšená konzumace ořechů vede ke ztloustnutí. Naše výsledky však ukazují pravý opak," ujistila doktorka Ying Baová, která výzkum vedla.


Mohlo by vás zajímat

Zhubnete odkyselením?

31.07.2014 | Jste bez energie, stále unavení, trápí vás žaludeční potíže a studené končetiny?

Když se řekne chleba, víte, že…?

30.06.2014 | Jak má vypadat ideální chléb? A co znamená označení "selský" nebo "staročeský"?

Šlapeme si po jídle

18.08.2014 | Bodlák, jetel, mařinka nebo vratič.Víte o tom, že vypadají dekorativně nejen na louce, ale i na talíři?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.