07.12.2015 redakce
Jaký je rozdíl mezi termíny „Spotřebujte do“ a „Minimální trvanlivost“?
Výrazem „Spotřebujte do“ spolu s uvedeným konkrétním datem na etiketě či obalu jsou označovány potraviny, které podléhají rychlé zkáze. Mezi ně se řadí např. chlazená drůbež, salámy, sýry, mléčné výrobky. Po uvedeném datu si výrobek sice může uchovat své vlastnosti, ale je nutné ho správně skladovat. Ovšem pozor, takto označené potraviny nelze po uplynutí lhůty dále prodávat, a to ani řádně označené a oddělené od ostatního zboží.
Výraz „Minimální trvanlivost“ spolu s uvedeným datem označuje minimální dobu, po kterou si potravina (konzervy, těstoviny, čokolády, sušenky) uchovává své charakteristické vlastnosti. Takovéto potraviny, avšak řádné označené a oddělené od ostatního zboží, je možno v souladu s legislativou prodávat i po uvedeném datu. Za chuťové a výživové kvality výrobku již ale výrobce neručí a odpovědnost za zdravotní nezávadnost přebírá prodejce.
Jsou však potraviny, které nemusejí být označeny ani jedním z uvedených výrazů, např. čerstvé ovoce a zelenina, pekařské výrobky, které se spotřebují do 24 hodin po výrobě, sůl, cukr v pevné formě nebo ocet.
26.08.2014 | Je pravda, že z potravin zmizí datum spotřeby?
21.02.2016 | Jaké potraviny by měly být základem jídelníčku diabetika?
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.