14.08.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
Nakupujeme férově, neplýtváme jídlem, ale také nadměrně pijeme alkohol a kouříme v restauracích. Co dalšího se děje ve světě potravin?
Projekt s názvem „Paběrkování“ připravila iniciativa Zachraň jídlo. Cílem projektu je upozornit na velké množství jídla, které se vyhodí hned na počátku potravinového řetězce – u farmářů. Smyslem je sbírat plodiny na polích a v sadech, které by zemědělci z různých důvodů neprodali. Kromě nadměrné produkce v určitých obdobích hraje roli také nestálá poptávka, levné konkurenční zboží ze zahraničí a velké nároky prodejních řetězců na estetickou kvalitu plodin. S pomocí dobrovolníků chce Zachraň jídlo vyrážet na pole a sesbírané jídlo daruje do potravinové banky. Ta je bude dále distribuovat charitativním organizacím. Více porobností, včetně formulářů pro dobrovolníky, naleznete na www.zachranjidlo.cz.
Čeští zákazníci utratili v roce 2014 celkem 203 milionů korun za výrobky se známkou FAIRTRADE, tedy o 17 % více než v roce předchozím. S rostoucí spotřebou tak lidé stále více podporují drobné zemědělce a pracovníky z rozvojových zemí. Fair trade je způsobem obchodu, který poskytuje výrobcům z chudých zemí možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek, mezi které patří dodržování lidských a pracovních práv, férové výkupní ceny či šetrnost k životnímu prostředí. Nejprodávanějším produktem je již několik let po sobě káva (68 % z celkového maloobchodního obratu), následují bavlna a čaj. Pro srovnání, fairtradový prodej na Slovensku loni dosahoval obratu 31 milionů korun.
Po sto letech zkoumání se Švýcarům konečně podařilo rozluštit tajemství děr v některých druzích sýra, jako jsou ementál nebo Appenzeller. Podle švýcarského institutu Agroscope a ústavu pro výzkum materiálů EMPA způsobují tyto díry malé částice sena, které padají do mléka během dojení krav. Ty pak uvolňují během fermentace plyny, které způsobují otvory v sýru. Výzkumníci také zjistili, že díry mají tendenci mizet, když se mléko odebírá moderní technikou – novodobé hygienické uzavřené systémy dojení zcela odstranily mikročástice sena v mléce. Změnou dávkování těchto mikročástic tak mohou výrobci libovolně regulovat počet a velikost děr v sýrech.
Nejvíce farmářských trhů i koupěchtivých zákazníků najdeme v Praze. A právě na zdejších trzích provedli loni inspektoři Státní veterinární správy 61 kontrol, při kterých objevili 94 chyb. K nejčastějším prohřeškům patřilo nedodržení stanovených teplot, nedostatečná ochrana před hmyzem a hlodavci či neprokázání původu zboží. Veterináři vybraly pokuty přesahující 200 000 korun a při obzvláště závažném porušení předpisů nařídili okamžité uzavření stánku. Pozitivním zjištěním je, že závad zjištěných při kontrolách farmářských trhů v celé ČR loni meziročně ubylo. Prohřešky kontroloři odhalili přibližně u jedné čtvrtiny z nich, o rok dříve byla chyba objevena zhruba ve třetině případů.
Kouření v restauracích vadí v Česku stále více lidem, ukázal výzkum Fakulty sociálních věd UK a agentury Ipsos. Oproti roku 2012 jejich počet stoupl o deset procentních bodů, na 62 %. Výrazně také přibylo těch, kteří by zákaz kouření uvítali – pro přijetí zákona je v současné době 78 % respondentů. Česká republika má jako jediná členská země EU pouze dobrovolnou regulaci kouření, při níž rozhodnutí leží na majitelích restaurací. V ČR chce ministerstvo zdravotnictví kouření ve stravovacích zařízeních zakázat od roku 2016. Obavy provozovatelů z odlivu zákazníků nejsou podle průzkumu odůvodněné. Lze naopak očekávat narůst návštěvnosti o 3 až 6 % i tržeb.
Počet patnáctiletých, kteří mají zkušenost s alkoholem, se v České republice zvýšil mezi lety 2002 až 2012 ze 70 na 94 %. Jak vyplývá ze zprávy OECD, vychází ČR v tomto ohledu ze všech sledovaných zemí nejhůře. I celková spotřeba alkoholu je v ČR nad průměrem zkoumaných zemí, ale je v podstatě neměnná. V roce 2012 připadalo na jednoho Čecha 11,6 litru čistého alkoholu, zatímco průměr v zemích OECD činil 9,1 litru. Podle návrhu připravovaného zákona by měly výrazně vzrůst sankce za prodej alkoholu dětem, zákaz prodeje alkoholických nápojů by se měl týkat zdravotnických zařízení, škol, akcí pro děti, ale i stánků, tržišť či (kromě piva) sportovních akcí.
26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.
23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.
29.05.2018 | Nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko dnes otevřela v pražských Kyjích dvě zmodernizované linky za více než 300 milionů korun. Bude nově vyrábět nápoje rostlinného původu, tzv. rostlinná mléka, pod značkou AdeZ pro 11 evropských států, v ČR a na Slovensku se začnou prodávat na přelomu roku.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.