01.04.2020 Jana Čiháková
"Jde o velice jednoduchý a rychlý recept, který si vařím velmi často a je to jedno z jídel, které mi připomíná dětství. Myslím, že si párance také zamilujete," říká o svém receptu Pavel Berky, který si získal srdce národa i poroty v soutěži MasterChef. Vyzkoušíte je?
Ingredience:
250 g hladké mouky
120 ml vody
0,5 polévkové lžíce soli
2 polévkové lžíce oleje
1 hlava česneku
Postup:
Celou neoloupanou hlavu česneku dáme péct do trouby na 190°C na přibližně 30 minut, nebo do změknutí. Po upečení vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
Z mouky, vody a soli uhněteme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme maličko více vody či mouky, aby mělo těsto správnou konzistenci. Těsto musí být vláčné, elastické a nesmí se lepit na ruce. Uhnětené těsto necháme 10-15 minut odpočinout. Mezitím dáme do velkého hrnce vařit vodu, kterou osolíme 1 lžící soli (voda by měla být pořádně slaná, jako moře).
Vychladnutý česnek rozebereme na stroužky a z každého vytlačíme vnitřek do menší misky. Pořádně osolíme podle chuti a vymícháme česnekovou pastu.
Odležené těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu rukami vyválíme dlouhý válec, ze kterého páráme cca 10 cm dlouhé kusy přímo do hrnce s vroucí osolenou vodou. Když párance vyplavou na povrch, necháme je ještě chvilku povařit (cca 1 minutu). Poté cedníkem či sítem vybereme do mísy. Každou várku zalijeme lžící oleje a promastíme, aby se párance neslepily. Nakonec všechny párance smícháme s česnekovou pastou.
Hotové párance můžete ozdobit a dochutit natrhanými bylinkami dle chuti. Výborně se k nim hodí např. petržel či kopr.
11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.