29.04.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
Tento slavností dort oplývá křehkou krásou baletek a stane se ozdobou každé oslavy.
Doba přípravy: 30 minut (+ 2 hodiny pečení, chladnutí)
Ingredience: 4 bílky, 200 g cukru krupice, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžičky bílého vinného octa, 250 ml smetany ke šlehání, směsi ovoce podle chuti
Postup: Troubu předehřejeme na 150 °C. Bílky ušleháme při pomalých otáčkách na sníh. Postupně přisypeme cukr a vyšleháme na velmi tuhý sníh. Přidáme vanilkový extrakt, škrob a ocet a zlehka promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem, na který si například podle talíře nakresleme kruh o průměru asi 20 cm. Na papír naneseme hmotu, kterou podle nakreslené šablony vytvarujeme do kruhu. Ve středu pomocí lžíce vytvoříme menší prohlubeň, na které bude držet šlehačka a ovoce. Teplotu snížíme na 130 °C a pečeme 80 minut. Poté troubu vypneme a dort v ní necháme zcela vychladnout. Vyšleháme šlehačku, kterou dort nazdobíme, navrch poklademe vybraným ovocem.
29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.
18.09.2015 | Vyzkoušejte neobvyklou kombinaci hovězí svíčkové a omáčky z čokolády!
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.