13.02.2014 iDNES.cz
Rajčata pomáhají očím i kostem.
Spor o to, zda je rajče zelenina či ovoce, je stále nevyřešený. Botanici mají jasno v tom, že rajčata botanicky splňují parametry ovoce, ale chuťově a kulinářsky se rajčata řadí mezi zeleninu. Na něčem se ale oba tábory shodnou – rajčata nabízejí spoustu zdravotních výhod.
"Rajčata obsahují vyšší dávky lykopenu, stejně jako jiné druhy zeleniny s červeným zbarvením. Lykopen je účinný antioxidant, který pomáhá likvidovat volné radikály v těle. Největší užitek máme z rajčat tepelně upravených," říká dietoložka Lenka Kaprhálová.
Jeden šálek rajčat obsahuje téměř 18 procent denní doporučené dávky vitaminu K, který přispívá ke zdraví kostí. Vitamin K je rozpustný v tucích a je nezbytný k procesu mineralizace kostí.
V těle je vitamin K uchováván jen v malém množství a jeho zásoba se bez pravidelného denní příjmu rychle vyčerpává. Nedostatek vitaminu K, který se obvykle projeví modřinami, krvácením z nosu a dásní či krví v moči a ve stolici.
Pokud rajčata nepatří mezi vaši oblíbenou zeleninu, dalšími dobrými zdroji vitaminu K jsou špenát, zelí, brokolice, soja, mangold nebo petržel.
Rajčata jsou dobrým zdrojem draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak, udržuje správnou funkci nervového a svalového systému a hraje zásadní úlohu ve správné činnosti srdce.
Nedostatek draslíku se projevuje bolestmi hlavy, ospalostí, křečemi ve svalech či nepravidelným srdečním rytmem. Jeden šálek rajčat obsahuje až 11,4 procenta doporučené denní dávky draslíku, proto je obohacení jídelníčku o rajčata jednoduchým způsobem, jak bojovat s vysokým krevním tlakem bez nutnosti léků. Mezi další potraviny bohaté na draslík patří banány, citrusy, losos, tuňák, špenát, brambory, jogurt a drůbež.
Rostlinný pigment lykopen, který dodává rajčatům jejich červenou barvu, patří do skupiny karotenoidů, které jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi. Podle odborníků lykopen také pomáhá snižovat špatný LDL cholesterol a naopak zvyšovat ten dobrý HDL cholesterol, ačkoli vědci dosud neznají přesný mechanismus tohoto jevu.
Velkou výhodou rajčat je, že si oproti jiným druhům zeleniny zachovávají některé důležité fytolátky jako lykopen i po uvaření. Z tohoto hlediska jsou zpracovaná rajčata dokonce výživnější než čerstvá, protože větší množství lykopenu se uvolní až po tepelném zpracování. Rajčatové omáčky a kečupy, pokud jsou bez konzervantů a bez přidaného cukru, se tedy dají řadit do zdravé stravy.
Rajčata jsou bohatá na vitaminy a minerály, které prospívají očnímu zdraví. Pokud si chcete udržet zrak v kondici a snížit riziko očních chorob, jako jsou katarakty (šedý zákal) a makulární degenerace, zařaďte rajčata do svého jídelníčku.
Kromě vitaminů A, E a C rajčata také obsahují antioxidanty zeaxanthin, lutein a lykopen, které chrání oči před poškozením světlem. Lutein spolu se zeaxanthinem podle odborníků hraje ochrannou roli proti oxidačnímu poškození oka volnými radikály a existuje také spojitost mezi příjmem luteinu a snížením rizika rozvoje šedého zákalu. Lidské tělo si samo nedokáže tyto látky vyrobit, proto je nutné dodávat je pravidelně potravou.
V angličtině si můžete přečíst, jaké jsou další, nepříliš známé zdravotní účinky rajčat, které sestavil server howstuffworks.com.
05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.
10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.
09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.