Petr Havel: Spojovat objem sklizně s cenami pekárenské produkce je klišé

Petr Havel: Spojovat objem sklizně s cenami pekárenské produkce je klišé

22.02.2021 Jana Čiháková

Není to poprvé, ani naposledy, co jsme na našich stránkách cenu pšenice řešili. Na názor jsme se zeptali i agrárního analytika Petra Havla.

V posledních několika dnech médií proběhla zpráva o vlivu cen pšenice na pekárenské produkty. Jejich výklad ale není zcela šťastný. Proč si myslíte, že k tomu dochází?

Spojovat objem a kvalitu sklizených obilovin s cenami pekárenské produkce je zavedené klišé. Svůj vliv sice cena surovin stále má, ale cenu pečiva a chleba ovlivňují stále více jiné faktory zvyšující náklady na výrobu „pekařiny“. Jak by to měl správně česká spotřebitel vnímat?

Rostou náklady na cenu lidské práce prostřednictvím zvyšujících se mezd, rostou ceny energií, nájmů, zvyšuje se byrokracie spojená se zemědělstvím i výrobou potravin. Spotřebitel by tak měl vnímat, že všechny tyto faktory se logicky musí do cen jakýchkoli potravin dříve či později promítnout. Jak se promítne zdražení do skutečné ceny například u rohlíku?

Velmi schematicky lze říci, že každé zvýšení ceny obilí o 100 korun se projeví zvýšením cen rohlíku zhruba o jeden haléř. Více se pak promítá cena mouky, ale to už není surovina, ale jakýsi pekárenský polotovar.

Text Jana Tobrmanová Čiháková a Petr Havel, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.