13.03.2020 Jana Čiháková
Výraz quinua znamená „matka zrno“ a společně s kukuřicí a bramborami patřila mezi základní plodiny starých civilizací v oblasti And, která dávala sílu malým dětem i zkušeným válečníkům. Nyní o staletí později objevujeme její zapomenutý potenciál.
Díky vysokému obsahu bílkovin je vhodná nejen pro děti, ale i vegany a vegetariány, navíc patří mezí tzv. brainfood (stimulant mozkových funkcí). Není tedy divu, že zvýšená poptávka po této plodině nejen v Evropě vyvolala zvýšení jeho ceny a sami jihoameričtí pěstitelé přešli na levnější potraviny.
Konzumovat se dají čerstvé listy v salátu a především zralá semena, ze kterých se mele mouka. Ta neobsahuje lepek, proto je vhodná i pro celiaky. Mouka se ovšem právě kvůli deficitu lepku nehodí k pečení, ale spíše k zahušťování polévek nebo k přípravě placek či bramboráků. Ze semen se potom dá vařit kaše, zavářky do polévky, vyrábí se z nich také pálenka, známá pod pojmem chica. Barevně se odlišuje quinoa červená (křupavá, s oříškovou příchutí), černá (nejvýraznější a nejkřupavější) a bílo-žlutá (jemné máslové chuti). V obchodech se zdravou výživou ji můžeme pořídit ve formě mouky, semen nebo vloček. Semena jsou ceněna pro vysoký obsah thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, betakarotenu a vitaminu C, mají vyšší obsah vápníku, fosforu, hořčíku, draslíku, mědi, manganu a zinku. Tyto minerální látky jsou v merlíku zastoupeny v mnohem vyšší míře než v pšenici, ječmenu a kukuřici.
NASA na pohled nenápadnou quinou zařadila jako plodinu vhodnou do výzkumného programu, jehož výsledky by umožnily podporovat lidský život během vesmírných letů řízených člověkem. Merlík je navíc velmi lehce stravitelný a nenadýmá. Úlevu přináší diabetikům, lidem s onemocněním trávicího traktu včetně rakoviny, snižuje krevní tlak, pomáhá při migrénách, onemocněních ledvin i kardiovaskulárních potížích.
Quinoa se dnes dá běžně pořídit v obchodech se zdravou výživou i supermarketech, připravit se ale musíme na vyšší cenu (přibližně 60 Kč za 250 g). Před přípravou je vhodné ji důkladně propláchnout horkou vodou, nebo na deset minut namočit do vody studené, ve které ji však potom nevaříme. Quinoa totiž obsahuje saponiny hořké mýdlové chuti.
Před vlastním vařením ji můžeme také krátce orestovat na oleji. Je třeba počítat se značným nabýváním objemu při samotném vaření, které je podobné přípravě rýže – počítáme dva díly vody na jeden díl quinoy a vaříme přibližně 15 až 20 minut. Občas ji pečlivě promícháme, aby se nepřipalovala. Při vaření je navíc vhodné odstraňovat z povrchu vznikající pěnu. Místo vody lze k přípravě použít i vývar, quinoa má pak samozřejmě mnohem lepší chuť. Po uvaření by měla mít nadýchanou, poloměkkou strukturu, jemně křupavý střed a lehce oříškovou chuť. Dochutíme kořením nebo zeleninou dle libosti.
Její využití v kuchyni je všestranné – hodí se pro přípravu sladkých kaší společně s medem, oříšky a ovocem, jako součást různých zeleninových salátů, rizot nebo přísada do sladkých dezertů, dále jako příloha všude, kde jsme zvyklí používat rýži nebo kuskus. Připravit z ní můžeme i koláč, lívance, zeleninové placky, muffiny, lze ji zapékat s masem nebo se sýrem.
Ingredience: 50 g quinoy, 50 g rajčat, 70 g červené papriky, 20 g pórku, hrst slunečnicových semínek, hrst dýňových semínek, sůl, šťáva z jednoho citronu, česnek
Postup: Quinou povaříme doměkka. Nakrájíme rajče, papriku, pórek, smícháme s uvařenou quinou. Dochutíme solí, citronovou šťávou a česnekem. Nakonec posypeme slunečnicovými a dýňovými semínky a podáváme.
25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.
08.08.2024 | Rozvařená fašírka přirozeně neláká nikoho. Přesto je u těstovin ještě jeden důvod, proč dodržet způsob přípravy al dente - tedy na skus. Prozradíme jen, že vaše tělo vám za to poděkuje...
06.09.2024 | Letošní 77. ročník Pálavského vinobraní začal odpoledne na náměstí v Mikulově na Břeclavsku. Pořadatelé očekávají o víkendu až 50 000 návštěvníků, mikulovská akce je druhá největší v podzimní sezoně. Ještě vyšší návštěvnost mívá druhý velký vinařský festival, Znojemské historické vinobraní, který se letos po dvou letech souběhu koná až o dalším víkendu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.