10.08.2020 Jana Čiháková
K letním měsícům neodmyslitelně patří ovoce, které může být zpracováváno mnoha nejrůznějšími způsoby. Hitem letošního léta jsou ovocné polévky, vyzkoušeli jste už tuto lahůdku?
Je osvěžující, dietní, rychlá, jednoduchá, levná a samozřejmě chutná - co víc si přát? Na 1 l vody budeme potřebovat 1/2 až 3/4 kg sezónního ovoce (maliny, meruňky, třešně, švestky… ze zeleniny má zelenou meloun), 100 ml mléka, 150 g zakysané smetany, 1 lžíce solamylu, cukr, koření: badyán, skořice, hřebíček, muškátový květ, sůl a na dochucení vanilkový cukr a citronovou šťávu, na ozdobu lístky máty.
Omyté a očištěné ovoce nakrájíme (jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, švestky, třešně, meruňky jen vypeckujeme a rozpůlíme) a rozvaříme ve vodě ochucené špetkou soli, badyánem, skořicí a dalším kořením. Zahustíme škrobem a pro zjemnění přidáme mléko a zakysanou smetanu. Vychladíme a podáváme. Vhodné je ozdobení mátou, kopečkem šlehačky či kysané smetany a kousky ovoce. Přikusovat můžeme opečený toastový chleba potřený rozpuštěným máslem se skořicí.
Tip: na přípravu „červených“ polévek (třešňová, višňová, borůvková) je možno část vody nahradit červeným vínem. Chuť „světlejších“ ovocných polévek (hrušková, meruňková, jablečná) výborně doplní víno bílé.
Tento recept můžete obměnit také tím, že místo červené řepy a pažitky použijete dvě menší okurky a bazalku. Budete potřebivat: 150 g kozího sýra (například Président Buche fondante de chevre), 2 červené řepy (uvařené), 1 dl smetany na vaření, svazek pažitky, sůl a pepř
A jak na to? Rozmixujte červenou řepu se smetanou a 100 g kozího sýra Président (50 g sýra si nechte bokem pro konečné dozdobení). Osolte a opepřete. Nalijte směs do misek, ozdobte zbytkem kozího sýra pokrájeného na kostky a posekanou pažitkou.
06.09.2024 | Světové ceny potravin se v srpnu mírně snížily. Pokles cen cukru, masa a obilovin totiž převážil nad zdražením mléčných výrobků a rostlinných olejů. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy dostala na nejnižší úroveň za téměř dva roky.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.