Polské maso opět v akci. V kebabech byly zjištěny bakterie salmonelly

Polské maso opět v akci. V kebabech byly zjištěny bakterie salmonelly

16.06.2021 Jana Čiháková

Inspektorky Státní veterinární správy z Jihočeského kraje zjistily, že kuřecí maso, pocházející z Polska, které bylo použito k výrobě bezmála 1,5 t kuřecích kebabů, obsahovalo salmonelu.

Kuřecí maso pocházelo z Polska. Z masa chtěl provozovatel vyrobit bezmála 1,5 tuny kuřecích kebabů. "Při kontrole výrobce v místě určení zásilky v Blatné odebraly inspektorky vzorky vykostěných kuřecích čtvrtek od polského dodavatele," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Státní veterinární ústav Praha potom v mase prokázal bakterii Salmonella enteritidis, která může způsobit průjmové onemocnění salmonelózu. Veterináři zjistili, že při několikadenním vyšetřování vzorků zpracoval výrobce maso do polotovarů, z nichž se pak dělají kebaby. Když vyšetřování SVS skončilo, všechny polotovary ještě byly na skladě, žádný se nedostal na trh. Veškeré závadné maso zlikviduje asanační podnik.

Nebylo to poprvé

Stejnému výrobci kebabů uložili veterináři již loni dvě pokuty. První za stejný problém: zjistili, že v kuřecím mase určeném ke zpracování, jež rovněž pocházelo z Polska, byla salmonela. Druhá sankce byla za nevyhovující stav prostor a zařízení. "Obě pokuty se pohybovaly v řádu desítek tisíc korun. Výrobce dodává polotovary k výrobě kebabů provozovnám v ČR i zahraničí," sdělil ČTK za SVS Petr Majer.

Loni v létě veterináři spolu s celníky objevili zhruba 100 kilogramů kazících se ryb a mořských plodů v dodávce v Českých Budějovicích. V autě nebyla vhodná teplota pro přepravu těchto potravin, zásilka zapáchala. Dodávku řídil cizinec.

Státní veterináři loni uložili pokuty ve výši téměř 33 milionů korun. Je to podobná suma jako o rok dříve, kdy to bylo rekordních více než 33 milionů korun.

Zdroj SZPI a ČTK, foto SZPI


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Tak to je gól! Japonci mají málo rýže - vyjedli ji turisté?

09.09.2024 | Poptávka po rýži se v Japonsku poprvé za deset let zvýšila. Může za to rekordní počet turistů a vysoká domácí poptávka. Neobvyklý růst poptávky přišel ve stejnou dobu, kdy vlna veder poškodila úrodu. Japonsko tak bojuje s nedostatkem rýže, která je považována v zemi za základní potravinu, a distributoři zvýšili ceny. Uvedl to ve své dnešní zprávě server Nikkei Asia.

O lihoviny je menší zájem, jejich prodeje poklesly

10.09.2024 | Prodeje výrobců lihovin v ČR klesly za první pololetí letošního roku v porovnání se stejným obdobím loni o 51,3 procenta, vyplývá z údajů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Unie proto v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, žádá politiky, aby zrušili další navyšování spotřební daně na lihoviny plánované na roky 2025 a 2026. UVDL zároveň tvrdí, že zvýšení spotřební daně příjmy státní pokladny nezvýšilo.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.